Kahju- ja elukindlustus


Küsimus: Kas saab nii, et nädal pärast õnnetust tahab kindlustus minu autost foto teha?16.02.2016

Paar päeva tagasi juhtus liiklusõnnetus. Helistasime liiklusfirmasse ja sealt öeldi, et isik, kes registreerib õnnetuse, tuleb vaid 30 minuti pärast. Kuna kahjustatud isikul ei olnud aega, tegi ta foto sõidukitest, kirjutasime avalduse kuidas toimus avarii ja kahjustatud isik sõitis välismaale. Nüüd paar päeva hiljem helistab mulle kindlustusfirma ja räägib, et tahab teha fotot autost (kes tegi avarii). Kas tohib nii, et nädal pärast õnnetust kindlustus teeb fotot autost?

Vastus: Lauri Potsepp, juhatuse liige, Eesti Liikluskindlustuse Fond; Eesti Kindlustusseltside Liit, www.lkf.ee, www.eksl.ee

Liikluskindlustuse kindlustusandjal on õigus nõuda sõiduki esitamist üle vaatamiseks ja piltide tegemiseks. Isik on kohustatud säilitama sõiduki võimalikult kindlustusjuhtumijärgses seisundis ja selle kindlustusandjale ette näitama.

Sõidukit ei pea säilitama kindlustusjuhtumijärgses seisundis pärast seda, kui kindlustusandja on selle üle vaadanud, ega kauem kui seitse kalendripäeva pärast kindlustusjuhtumi toimumisest teatamist. Kui kindlustusandja on palunud kahjustatud asja kauem säilitada, tuleb seda säilitada 15 kalendripäeva kindlustusandja vastava teate saamisest arvates.