Kahju- ja elukindlustus


Küsimus: Kas ja millises ulatuses hüvitab liikluskindlustus ravikulu isikule, kes oli joobununa süüdlase autos?02.03.2016

Juhtus liiklusõnnetus ning avarii põhjustas joobes juht. Kõik avarii põhjustanud sõidukis viibinud kaasreisijad olid samuti joobes. Kui (joobes olnud) kannatada saanud kaasreisija vajab pikemaajalist ravi (määratud ka püsiv töövõimetus ja puue), kas ja millises ulatuses talle tekkinud kahjud hüvitatakse? Millist tähtsust omab siin kannatada saanud kaasreisja joobes olek - kas selle tõttu võidakse vähendada talle makstavat hüvitist?

Vastus: Lauri Potsepp, juhatuse liige, Eesti Liikluskindlustuse Fond; Eesti Kindlustusseltside Liit, www.lkf.ee, www.eksl.ee

Kui kahju tekkis osaliselt kannatanu tegevusest või mõjutas kannatanu tegevus kahju suurust, siis võib kindlustusandja vähendada hüvitist vastavas ulatuses.

Samuti võib vähendada hüvitist siis, kui kannatanu jättis kahju tekitaja tähelepanu juhtimata ebatavaliselt suurele kahju tekkimise ohule või jättis kahju tekkimise ohu tõrjumata või jättis tegemata toimingu, mis oleks tekkinud kahju vähendanud.

Tavaliselt ei mõjuta kaasreisija joove liikluskindlustuse juhtumi toimumist ega selle läbi tekkinud kahju suurust. Seega tavaliselt ei ole kaasreisija joove liikluskindlustuse hüvitise vähendamise aluseks. Samas võib kahju hüvitise vähendamise aluseks olla näiteks see, kui kaasreisija teadis, et juht on joobes või kui kaasreisija ei kasutanud turvavööd vmt.