Kahju- ja elukindlustus


Küsimus: Kas mul on õigus tutvuda kindlustuse kahjude kalkulatsiooniga, hüvitise summa määramisega ja eksperthinnanguga?28.11.2018

Tere.
Oktoober 2017 juhtus minu korteris vee-õnnetus-wc poti veepaak purunes ajal, mil kedagi polnud kodus. Palusin kindlustuselt, et soovin tutvuda kahjude kalkulatsiooniga, hüvitise summa määramisega ja eksperthinnangut ning pilte. Kas mul on õigus neid nõuda? Nüüd olen saanud tagasinõude, mis minu jaoks on väga suur ehk 2550€. Ise olen veendunud, et veepaak purunes (andis järgi) all korteris tehtud ulatuslike remonttööde tulemusel. Tõepoolest-terve maja värises 3/4 aastast, kui all remonti tehti (betoonseinad maha ja talad asemele, wc ja vannitoa karbid maha ja kokku ehitamine, metallist uksepiidad betoonseinast maha ja puidust asemele). Kas mul on reaalselt võimalik kahjunõuede summat proovida vähendada?
Ette tänades

Vastus: Lauri Potsepp, juhatuse liige, Eesti Liikluskindlustuse Fond; Eesti Kindlustusseltside Liit, www.lkf.ee, www.eksl.ee

Kui kindlustusandja on Teile esitanud tagasinõude kahju osas, mille eest vastutate, siis on Teil igal juhul õigus teada, millest vastav summa koosneb. Kindlustusandja peab tõendama kahju suurust.

See, kas Teil on võimalik nõude summat vähendada või mitte sõltub konkreetsetest asjaoludest. Vaadake nõue ja selle aluseks olevad dokumendid läbi. Kõrvutage väljamakstud hüvitist võimaliku nõudega, mida kannatanu oleks võinud Teile otse esitada. Rääkige kindlustusandjaga läbi.