Kahju- ja elukindlustus


Küsimus: Kas kelleltki on õigus hüvitist nõuda, kui libedal teel kukkumise järel vajas eakas inimene haiglaravi?14.02.2019

Tere.
Vanainimene kukkus libedal kõnniteel nii õnnetult, et pidi veetma nädal aega haiglas, kuhu ta õnnetuskohalt kiirabiga viidi ja kus talle mingid vardad sisse pandi. Seejärel veel paar nädalat taastusravi teises haiglas. Mingeid elukindlustuslepinguid tal ei ole. Kas sellisel juhul on võimalik kellegi käest ravikulusid sisse nõuda? Kas korrusmajade vahelised teed peaksid ka olema kuidagi liivatatud või kruusapurused või midagi sellist? Või piisab tänapäeval ainult lume ära lükkamisest? Samas oli ka ülekäik, halvimal juhul oleks võinud kukkuda ka sõiduteele. Majal on olemas haldurfirma, kuid kas kõnniteed on nende või linnaosavalitsuse pärusmaa?
Tänud ette.

Vastus: Lauri Potsepp, juhatuse liige, Eesti Liikluskindlustuse Fond; Eesti Kindlustusseltside Liit, www.lkf.ee, www.eksl.ee

Kui inimene kukub ja saab viga seetõttu, et kinnistu omanik ei ole teed piisavalt hooldanud, siis saab kahju hüvitamist nõuda kinnistu omanikult. See, kas nõue esitada korteriühistule või kohalikule omavalitsusele, sõltub, kelle kinnistul inimene kukkus.

Näiteks viide kohtulahendile https://www.kohus.ee/et/ajakirjanikule/uudised/kohus-territooriumi-omanik-peab-huvitama-libedal-teel-kukkumise-kahju.