Kahju- ja elukindlustus


Küsimus: Kas mul on õigus suuremat summat küsida või siis ikkagi paluda auto kordategemist?28.05.2019

Tere.
Kindlustus hindas mu auto mahakandmisele, kuna remondi hind oleks 5000€. Nad tegid pakkumise auto hüvitamiseks 6000€ ulatuses.
Olen vaadanud sama marki autosid, mille läbisõit on poole suurem ja nende hind on üle 7000€. Seega ma ei saa endale samaväärset sõiduvahendit selle 6000€ eest asemele. Kas mul on õigus suuremat summat küsida või siis ikkagi paluda auto kordategemist?
Lisaks kas paagis olev kütus (paak oli enne avariid peaaegu täis tangitud) ja ka uue auto puhul, omanikuvahetus kuulub korvamisele?

Vastus: Lauri Potsepp, juhatuse liige, Eesti Liikluskindlustuse Fond; Eesti Kindlustusseltside Liit, www.lkf.ee, www.eksl.ee

Kui kahju hüvitatakse sõidukikindlustuse lepingu ehk kasko alusel, siis on kahju hüvitamise üksikasjad kindlustuslepingus kokku lepitud, sh on kindlustuslepingus kirjas, millal auto taastatakse ja millal loetakse hävinuks.

Liikluskindlustuse puhul kehtib tavaliselt üldreegel – kui sõiduki remondi hind on sõiduki väärtusest väiksem, siis on sõiduk kahjustunud ja hüvitatakse sõiduki remondi kulu. Kui remondi hind ületab sõiduki väärtust, siis loetakse sõiduk hävinuks ja hüvitatakse sõiduki väärtus.

Kui sõiduk on hävinud, siis peab hüvitise eest saama hävinuga samaväärse sõiduki. See, kas sõidukil on paak kütust täis või on tühi, ei mõjuta sõiduki hinda. Ei saa nii arvutada, et sõiduki väärtus pluss paagis oleva kütuse hind. Nii nagu ei saa arvutada sõiduki väärtus pluss klaasipesuvedeliku hind, mootoriõli hind, klaasipuhastajate hind jne.

Kui Te ei ole rahul kindlustusandja pakutava sõiduki väärtusega, siis võite küsida suuremat summat. Andke kindlustusandjale teada, mis summat soovite ja millele oma soovis tuginete. Proovige kindlustusandjaga kokkuleppele jõuda. Kui kokkuleppele jõudmine ei õnnestu ja olete veendunud, et kindlustusandja otsus ei ole õige, saate vaidluse lahendamiseks pöörduda lepitusorgani poole, vt https://www.lkf.ee/et/lepitusorgan.