Kahju- ja elukindlustus


Küsimus: Kas on võimalik sõlmida liikluskindlustus, kui ma pole auto omanik ega kasutaja?22.02.2012

Tere,
Ostsin mõned kuud tagasi sõiduki ostumüügi lepingu alusel ja käisin täna ARKis, et auto oma nimele ümber kirjutada. Seal räägiti, et autol on müügikeeld ja pole võimalik enne ümber kirjutada kui trahv makstud. Müüja ise väitis, et kõik paberid on korras ja probleeme ei tule.

Minu teada ma võiksin sellega sõita, kui mul auto dokumendi olemas. Nüüd aga pole liikluskindlustust ja internetis kõik E-kindlustuse pakkujad nõuavad, et ma oleksin omanik või kasutaja.

Kas mul on ikkagi kuidagi võimalik liikluskindlustust edasi maksta või peab ilmtingimata olema sõiduk minu nimel?
Ette tänades

Vastus: Lauri Potsepp, juhatuse liige, Eesti Liikluskindlustuse Fond; Eesti Kindlustusseltside Liit, www.lkf.ee, www.eksl.ee

Liikluskindlustuse lepingus on kindlustusvõtjaks alati sõiduki omanik. Liikluskindlustuse lepingu sõlmimisel ja poliisi väljastamisel lähtutakse liiklusregistri andmetest. Seega, et saaksite sõlmida oma nimel liikluskindlustuse lepingu, peate olema liiklusregistris märgitud sõiduki omanikuks.

Antud juhul on Teil võimalus sõlmida kindlustusleping sõiduki eelmise omaniku nimel olles tema volitatud esindaja.

Soovitan ka liiklusregistri pidajalt täpsustada, mida tähendab müügikeeld (võõrandmise keeld). See võib tähendada, et sõlmitud ostu-müügi leping on tühine.