Kahju- ja elukindlustus


Küsimus: Avarii süüdlane lubas kahjud korvata, kuid ei ole seda teinud, kas tagantjärgi on võimalik kindlustusjuhtumiks vormistada? 26.03.2012

Tere,
Mu ema rollerile sõitis oktoobris 2011 tagant otsa maastur, rolleril purunesid poritiivad, peeglid, tuled, käepidemed, kohal käis ka politsei ja fikseeris sündmuse. Maasturi juht ei soovinud kindlustusega tegeleda, lubas ise kõik kulud katta.
Rolleriga sõita ei saa, sest puuduvad tuled peeglid jne.
Nüüdseks (16.01.2012) on tehtud kulude kalkulatsioon poest, kus antud roller osteti, kuid maasturi juht pole siiani kulusi hüvitanud, kuidas survestada kahju tekitajat. Kas tagantjärgi on võimalik asi siiski liikluskahjuks pöörata? Juba saaks hakata rolleriga sõitma, kuid ootab kordategemise taga.
Ette tänades

Vastus: Lauri Potsepp, juhatuse liige, Eesti Liikluskindlustuse Fond; Eesti Kindlustusseltside Liit, www.lkf.ee, www.eksl.ee

Pöörduge kahju hüvitamise nõudega maasturi kindlustusandja poole. Kindlustusandja teadasaamiseks saate kasutada päringut https://vs.lkf.ee/pls/xlk/SYSADM.LK_INFOKESKUS_PKT.kindlustuskate?plang=EST. Sisestades sõiduki registreerimismärgi ja õnnetuse toimumise aja, saate teada kindlustusandja.

Seaduse järgi tuleb kindlustusandja poole pöörduda esimesel võimalusel. Ka hilisemal teatamisel võtab kindlustusandja juhtumi käsitlusse. Eeldusel, et juhtumi toimumist ja sellest tingitud kahju suurust on võimalik tuvastada ning nõue ei ole aegunud (nõue aegub üldjuhul kolme aastaga) ega ei esine muid asjaolusid, hüvitab kindlustusandja tekkinud kahju.