Kahju- ja elukindlustus


Küsimus: Kas on võimalik saada Liikluskindlustusfondist hüvitist ilma, et mäletaks avarii põhjustajat?29.08.2012

Juunis juhtus avarii, kus olin ise kannatanu. Õnnetus toimus maanteel ning kannatanu olin mina, jalgrattur. Peale avariid tundsin, et olin füüsiliselt terve, teine osapool uurivalt küsis kogu aeg, kas mul on kõik korras jne ning lahkusime paari minuti pärast sündmuskohalt, ilma üksteise andmeid jagamata. Auto marki ega mudelit ma samuti ei mäleta, sest olin sel ajal täielikus šokis ning ei mõelnud üldse edasise peale, mäletan ainult, et see oli mingi kaubik. 10 minutit hiljem tööle jõudes tekkisid aga kaelas tugevad valud ning otsustasin kutsuda kiirabi. Kiirabiautos olles ei tuvastatud midagi ning otsustati saata igaks juhuks PERH-i Mustamäele. Seal tuvastati mul ühe kaelalüli murd ning teine kaelalüli oli nihkunud. Rattal hilisemas kontrollis avastasin, et mul on paar asja katki läinud. Täna hommikul sain aga ELKF-st kirja, et mul on võimalus hüvitusele. Kuidas see asi käib ning kas on võimalik saada hüvitust, ilma, et mäletaks teist osapoolt ja ta autot?

Vastus: Lauri Potsepp, juhatuse liige, Eesti Liikluskindlustuse Fond; Eesti Kindlustusseltside Liit, www.lkf.ee, www.eksl.ee

Eesti Liikluskindlustuse Fondil (LKF) on kohustus hüvitada kahju liikluskindlustuse seaduses sätestatud ulatuses, kui kahju on põhjustatud kindlakstegemata sõidukiga, millel oli kindlustuslepingu sõlmimise kohustus. Seadus sätestab hüvitatavale kahjule piirangud, näiteks ei hüvitata tavaliselt kindlakstegemata sõidukiga tekitatud kahju teisele mootorsõidukile.

Asjaolu, et Te ei tea täpselt, milline sõiduk kahju põhjustas, ei ole kahju hüvitamisest keeldumise alus. Küll aga tuleb kahju käsitlemise käigus selgeks teha, mis kahju kõnealuses liiklusõnnetuses tekkis ja kui suur on LKFi hüvitamiskohustus.

LKF saatis Teile kirja, kuna kõnealuses juhtumis tekkinud vigastuste ravikulu hüvitamist oleme alustanud raviasutuse nõude alusel. Teile tekkinud kahju hüvitamiseks peate esitama nõude. Kui vajate nõude esitamisel abi, siis palun küsige seda Teile kirja saatnud LKFi töötaja käest.