Kahju- ja elukindlustus


Küsimus: Kas liiklusavarii tagajärjel ära jäänud reisi lennupiletid kuuluvad süüdlase kindlustuse poolt hüvitamisele?10.12.2012

Tere,
07.11.12. auto tagurdas õuealal inimesele otsa. Politseisse sai tehtud avaldus ja auto omanik tuvastati. Politsei palus pöörduda otsa tagurdanud auto kindlustuse poole, et neilt küsida hüvitist tekkinud kahjude/kulutuste kohta. Kindlustusele sai antud kõik tšekid (kulude kohta) ja kahjustunud esemed. Kulutšekkidega koos esitasin ka kahjunõude lennukipileti hüvitamiseks kuid nad ei ole nõus lennukipiletit hüvitama. Nimelt mais 2012 sai ostetud lennukipiletid Saksamaale edasi-tagasi ja reisitõrke kindlustust ei teinud (ei teadnud arvestada, et auto tagurdab otsa). Saksamaale lendamine pidi toimuma 04.12.-10.12.12., mis aga jäi ära juhtunud õnnetuse tõttu. Lennukipiletid on ju tekkinud isiklik kahju? Kas on mul õigus saada lennukipileti raha kindlustusest tagasi või pean leppima sellega, et keegi ei hüvita mulle raisku läinud lennupileti maksumust?
Tänud vastus eest juba ette.

Vastus: Lauri Potsepp, juhatuse liige, Eesti Liikluskindlustuse Fond; Eesti Kindlustusseltside Liit, www.lkf.ee, www.eksl.ee

Eeldusel, et liiklusõnnetuses saadud vigastuse ja lennureisi ärajäämise vahel on otsene põhjuslik seos, on väljaostetud lennukipiletite kulu liiklusõnnetuse läbi tekkinud kahju. Liikluskindlustuse kindlustusandjal on kohustus hüvitada üksnes liikluskindlustuse seaduse §28 nimetatud kahju. Eelkirjeldatud kahju ei kuulu kindlustusandja poolt hüvitamisele.

Saate kahju hüvitamist nõuda kahju tekitajalt ehk liiklusõnnetuse põhjustanud sõiduki juhilt. Peate tõendama tekkinud kahju seost liiklusõnnetusega.