Kahju- ja elukindlustus


Küsimus: Kuidas leida soodsaim liikluskindlustus ja kas otse kindlustajalt ostes on kindlustus soodsam?13.12.2012

Plaanin liisinguga soetada uut autot. Lisaks igakuistele liisingmaksetele pean arvestama ka kindlustuskuluga, väidetavalt sõltub kindlustuse hind ka auto margist ja mootori võimsusest. Millest sõltub kindlustusmakse suurus? Maaklerid pakuvad hinnavõrdlust, kuid kas otse kindlustajalt ostes on kindlustus soodsam?

Vastus: Lauri Potsepp, juhatuse liige, Eesti Liikluskindlustuse Fond; Eesti Kindlustusseltside Liit, www.lkf.ee, www.eksl.ee

Tavaliselt tuleb sõidukiga seotud riskide kindlustamisel arvestada nii liikluskindlustuse kui ka sõidukikindlustuse kuluga.

Liikluskindlustuse kindlustusmakseid ja lepingu tingimusi saab võrrelda Eesti Liikluskindlustuse Fondi kodulehel oleva kalkulaatori abil, vt https://hermes.lkf.ee/. Kalkulaatori abiga leiab mugavalt endale sobivaima liikluskindlustuse.

Lisaks kindlustusmakse suurusele tuleb võrrelda ka pakutavate kindlustusteenuste sisu. Kindlustuslepingu tingimused võivad olla kindlustusandjati erinevad.

Kindlustusmaksete suurused ja asjaolud, millest kindlustusmakse sõltub, määravad kindlustusandjad. Tavaliselt sõltub kindlustusmakse: sõiduki andmetest (mark, mudel, ehitusaasta, mootori võimsus vmt), kliendi kahjuajaloost ehk varasematest kahjudest ja teeninduskanalist.

Kindlustusmaakler on vahendaja, kes tegutseb kliendi huvides. Samas on tavaline, et tasu maaklerile maksab kindlustusandja. Oma veebilehtedel pakuvad kindlustusandjad teenust ilma vahendajata. Võib arvata, et vahendajat kaasamata on kindlustusmakse väiksem. Ka ülal viidatud kalkulaatoris on kindlustusmaksed, mida kindlustusandjad pakuvad vahendajat kaasamata.