Kahju- ja elukindlustus


Küsimus: Kui autot ei olnud veel enne põhjustatud avariid oma nimele vormistanud, kas siis vana omanik peab maksma kindlustuse nõutava summa?28.01.2013

Tere.
Mure selline, et ostsin endale auto, tegime ostu-müügi lepingu. Tasusin raha ja sain auto dokumendid ning veel ühe ostu-müügi lepingu, nimelt polnud isik, kellelt auto ostsin, veel omanik, vaid ostu-müügi lepinguga.

Sain sõita u. kuu aega (polnud avarii hetkel autot veel enda nimele kirjutanud) ja tegin plekimõlkimise, kus jäin ise süüdi. Kohale kutsusime politsei - vormistasime avarii, kindlustuspaberid (kindlustus oli auto omaniku nimel, ehk siis üle-eelmisel kasutajal ja praegune omanik).
Kindlustus teavitas hiljem ilusti, et korvasid kannatajale remondikulud, kuid nüüd kuu aega hiljem kirjutab mulle auto omanik, et tal on kahjunõue 1400 eurot? Kuidas tegutsema peaksin?

Vastus: Lauri Potsepp, juhatuse liige, Eesti Liikluskindlustuse Fond; Eesti Kindlustusseltside Liit, www.lkf.ee, www.eksl.ee

Sõiduk tuleb peale soetamist liiklusregistris oma nimele vormistada, seejärel tuleb ka kindlustusleping ümber vormistada.

Kui kindlustusandajal on õigus esitada sõiduki omanikule tagasinõue, siis lähtub kindlustusandja esmalt liiklusregistri andmetest. Kui liiklusregistris ei ole sõiduki omaniku andmed õiged, siis saab isik esitada kindlustusandjale vastualuse. Saadud teabe alusel esitab kindlustusandja tagasinõude sõiduki tegelikule omanikule.

Seega, kui sõiduk kuulub Teile, tuleb Teil kindlustusandjale tagasinõue tasuda. Küsimuses toodu põhjal olete sõiduki omanik Teie vaatamata sellele, et Te ei ole liiklusregistris sõiduki omanikuks märgitud.