Kahju- ja elukindlustus


Küsimus: Kas võin nõuda kindlustuselt remondi asemel hüvitist, et saaksin osta uue auto ja ei peaks remonditud autoga sõitma?25.02.2013

Tere,
2 kuud tagasi soetasin endale liisingu abiga uue auto. Nüüd juhtus liiklusavarii, kus olin kannatajaks pooleks. Tõsiselt sai kannatada auto tagumine ots. Kindlustus ei ole veel otsustanud, mis edasi saab. Kui kindlustus otsustab auto taastada, siis kas mul on õigus sellega mitte nõustuda ja küsida rahalist hüvitamist, et saaksin selle sõiduki liisingu ära maksta ja soetada uue terve sõiduki? Polnud ju mina õnnetuses süüdi ja mina pean maksma edasi liisingut sõiduki eest, mis pole enam pooltki seda väärt mis oli enne avariid. Ja teadupärast võib esineda ka palju varjatuid vigu peale taastamist, need võib küll kindlustus hüvitada, aga ikka kulub selleks ka palju minu aega ja närve. Saigi ju uus sõiduk ostetud seetõttu, et ei peaks muretsema pidevate remontimiste pärast. Minu autol on sõlmitud kaskokindlustus, mis täishävingu korral hüvitab sõiduki ostuhinna. Kui tegemist oli liikluskindlustuse juhtumiga, siis kas see üldse loeb, et mul kasko on? Põhjustajal kaskokindlustus puudus.

Vastus: Lauri Potsepp, juhatuse liige, Eesti Liikluskindlustuse Fond; Eesti Kindlustusseltside Liit, www.lkf.ee, www.eksl.ee

Kindlustusandjal on kohustus hüvitada tekkinud kahju. Sõiduk loetakse hävinuks ja hüvitatakse sõiduki turuväärtus, kui sõiduki taastamisremont ei ole tehniliselt või majanduslikult põhjendatud. Otsuse, kas sõiduk on hävinud või kuulub taastamisele, teeb kindlustusandja. Kannatanul ei ole õigust nõuda sõiduki turuväärtuse hüvitamist, kui sõiduki remont on tehniliselt ja majanduslikult põhjendatud.

Sõidukikindlustus ehk kaskokindlustus ei puutu tavaliselt asjasse, kui kahju hüvitab liiklusõnnetuse põhjustanud sõiduki suhtes liikluskindlustuse kindlustuskaitse andnud kindlustusandja. Kui Teil on sõidukikindlustuse lepingu järgi õigus suuremale hüvitisele kui liikluskindlustuse kindlustusandja hüvitamiskohustus, siis saate nõuda kahju hüvitamist ka sõidukikindlustuse kindlustusandjalt.