Äriõigus


Küsimus: Kuidas fikseerida osaühingute ühinemislepingus ühendatava osa asendamine/tühistamine kui osakapitali ei soovita suurendada?16.05.2014

Osaühingute ühinemise käigus OÜ B ühendatakse OÜ-ga A. OÜ B ainuosanik on isik C. OÜ A osakapitalist 50 % kuulub OÜ-le B ja 50 % isikule C. OÜ A osakapitali suurendada ei soovita. OÜ A ainuosanikuks peaks jääma kodanik C. Nii OÜ A kui OÜ B osakapital on 2500.- Kuidas tuleks ühinemislepingus fikseerida OÜ B osa asendamine/tühistamine?

Vastus: Keijo Lindeberg_, juhtivpartner/vandeadvokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

Sellises olukorras ei teki probleeme, kuna ühinemise tulemusena on A ja B ühinemisel tekkiva ettevõtte ainuomanik C. ÄS § 403 lg 4 kohaselt, kui ühendatava ühingu osasid või aktsiaid, mis kuuluvad ühendavale ühingule või ühendatavale ühingule endale või isikule, kes tegutseb oma nimel, kuid ühingu arvel, ei asendata ja need kaotavad kehtivuse. Samuti ei suurene ühendava OÜ osakapital - see on endiselt 2500 EUR. Ühinemisel loetakse ühendatav äriühing lõppenuks, kuid kõik õigused ja kohustused lähevad üle ühendavale äriühingule. Kui OÜ osad pole registreeritud EVK-s, toimub ühinemislepingu allkirjastamine notari juures ning ka ühinemislepingu koostab notar.


Keijo Lindeberg
Advokaadibüroo LMP
juhtivpartner/vandeadvokaat

Tallinn & Tartu
Tel: 7 300 400
E-post: info@lmp.ee
www.lmp.ee