Äriõigus


Küsimus: Kas peaksin looma oma ettevõtte või on hobi korras tootete valmistamine ja müümine lubatud ka ilma?16.05.2014

Tegelen hobi korras käsitöötoodete tegemisega. Esialgu tegin erinevaid tooteid oma tuttavatele, kuid kuna käsitöö mulle meeldib, siis hakkasin tegelema asjaga laialdasemalt. Tooteid müün tellijatele hinnaga, mis sõltuvad toote valmistamiseks kuluva materjali kulust pluss transpordikulu (materjali toomine ja hiljem valmistoote kohaletoimetamine). Kasumit ma ei teeni.
Kas oleks vaja selline tegevus niiöelda ametlikuks teha (luua osaühing vms.), või on selline hobikorras tootete valmistamine/müümine lubatud ka ilma, et ma oma firma tegema peaksin?

Vastus: Keijo Lindeberg_, juhtivpartner/vandeadvokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

Selline tegevus ei eelda tegutsemist läbi juriidilise keha (näiteks OÜ või MTÜ). Toodete müük läbi OÜ või MTÜ võimaldaks aga maandada riske seoses võimaliku maksukohustusega, kuna müües tooteid eraisikuna, on tegemist Teie tuluga ning võib tekkida tulumaksu tasumise kohustus. Täpsete soovituste andmine eeldab aga asjaoludega põhjalikumat tutvumist. Oluline on mh Teie käibe suurus - millises mahus Te neid tooteid müüte.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole kas telefoni teel 7 300 400 või e-posti aadressil: info@lmp.ee.


Keijo Lindeberg
Advokaadibüroo LMP
juhtivpartner/vandeadvokaat

Tallinn & Tartu
Tel: 7 300 400
E-post: info@lmp.ee
www.lmp.ee