Äriõigus


Küsimus: Kuidas täisühing osaühinguks ümber vormistada ja ühest omanikust lahti saada?04.06.2014

Mida on täpselt vaja teha selleks, et täisühing osaühinguks ümber vormistada ja ühest omanikust lahti saada? Seaduseparagrahv on mul olemas, aga tahaks täpsemat seletust mis igas dokumendis kohustuslikult olema peab. Kas selline nimekiri on kusagil saadaval?

Vastus: Keijo Lindeberg_, juhtivpartner/vandeadvokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

Täisühingu puhul on osanikust vabanemiseks kaks alust:
1. Seda saavad äriseadustiku (ÄS) § 108 alusel nõuda teised osanikud juhul, kui ilmnevad ÄS §-s 105 sätestatud alused täisühingu lõpetamiseks. Sellisel juhul võib kohus teiste osanike nõudel otsustada neid asjaolusid põhjustanud osaniku ühingust väljaarvamise.
2. Samuti saab seda nõuda võlausaldaja ÄS § 109 alusel: Kui osaniku võlausaldaja nõude rahuldamiseks on edutult toimunud täitmine osaniku varast, võib osaniku võlausaldaja kuue kuu jooksul, alates täitmise ebaõnnestumisest nõuda, et kohus arvaks osaniku täisühingust välja ning et tema nõue rahuldataks väljamakstava hüvituse arvel.

Niisama üks täisühingu osanikust teisest osanikust vabaneda ei saa. Vastava soovi korral on mõistlikum näiteks täisühing likvideerida ja sellisel juhul saab luua uue äriühingu (nt OÜ).

Ettevõtte ümberkujundamist reguleerivad ÄS § 478-491 (üldised põhimõtted) ning täisühingu ümberkujundamist osaühinguks reguleerivad täpsemalt ÄS § 492-495. Soovitan Teil põhjalikult tutvuda viidatud regulatsiooniga, kuna seal on kirjeldatud kõiki kohustuslikke nõudeid.

Lisaks saate selle teema kohta lugeda:
https://www.eesti.ee/est/teemad/ettevotja/ettevotte_lopetamine/ettevotte_saneerimine_ja_umberkujundamine/ettevotte_umberkujundamine

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole kas telefoni teel 7 300 400 või e-posti aadressil: info@lmp.ee.


Keijo Lindeberg
Advokaadibüroo LMP
juhtivpartner/vandeadvokaat

Tallinn & Tartu
Tel: 7 300 400
E-post: info@lmp.ee
www.lmp.ee