Äriõigus


Küsimus: Kuidas asutamisel oleva ühistu juhatuse liikmest tagasi astuda?28.09.2014

Olen juhatuse liige asutamisel olevas tulundusühistus. Asutamine võtab väga kaua aega ja on selge, et sellest ei tule asja. Asutamisleping on notari käes (pole veel kantud registrisse). Tegemist on ühistuga, kus kõik liikmed on osanikud ning nõukogu kontrollib juhatust. Kas asutamislepingul on juriidiline jõud? Kuidas tagasi astumine käib ja kas juhatuse liikmena juba vastutan asutava ühistu tegevuse eest? Ette tänades!

Vastus: Keijo Lindeberg_, juhtivpartner/vandeadvokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

Hetkel puudub mul info asutamislepingu staatuse kohta - kas see on allkirjastatud või on hetkel koostatud alles kavand. Tulundusühistuseaduse § 7 lg 3 kohaselt ei kanta ühistut äriregistrisse, kui avaldus äriregistrisse kandmiseks esitatakse pärast ühe aasta möödumist asutamislepingu sõlmimisest.

Tulundusühistuseaduse § 9 lg 1 kohaselt vastutavad ühistu asutajad ning juhatuse ja nõukogu liikmed solidaarselt ühistu asutamisel valeandmete või ebatäielike andmete esitamisega või sissemaksete või asutamiskulude ebaõige hindamisega või muude kohustuste rikkumisega ühistule tekkinud kahju eest, kui asutaja või juhatuse või nõukogu liige ei tõenda, et ta kahju tekitanud asjaolu ei teadnud ega pidanudki teadma.

Mis puudutab aga enne äriregistrisse kandmist tehtud tehingud, siis enne ühistu äriregistrisse kandmist asutatava ühistu nimel tehtud tehingutest tulenevate kohustuste täitmise eest vastutavad tehingu teinud isikud solidaarselt (tulundusühistuseaduse § 10 lg 1). Seega kui Teie tehinguid ei tee, siis Te nende eest ka ei vastuta.

Kui Te käesoleval ajal ei soovi enam juhatuse liige olla, siis tuleks Teil võtta ühendust notariga, kelle käes on registrisse mittekantud asutamisleping.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole kas telefoni teel 7 300 400 või e-posti aadressil: info@lmp.ee.


Keijo Lindeberg
Advokaadibüroo LMP
juhtivpartner/vandeadvokaat

Tallinn & Tartu
Tel: 7 300 400
E-post: info@lmp.ee
www.lmp.ee