Äriõigus


Küsimus: Kas osaühingu põhikirjas võib sätestada osanike eriõiguse, mis annab võimaluse passiivse osaniku väljaostuks?02.02.2016

Tere!
Kas on võimalik põhikirja viia muudatus, mille kohaselt on võimalik 2/3 osanike häältega üks passiivne osanik välja osta. Tegemist ei ole saabunud olukorraga, vaid soov on osanikel ennast üksteise eest kaitsta. Kuna tegemist on inimressursil põhineva ettevõttega, ei ole passiivsest osanikust kasu. Kui sellise klausli saab sisse kirjutada, kas siis tuleb määrata ka aeg mille jooksul seda saab teha ning määratleda täpne olukord, mis tekitab väljaostu võimaluse?

Vastus: Keijo Lindeberg_, juhtivpartner/vandeadvokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

Tegemist on küsimusega, millele tuleb kindlasti mõelda enne probleemide tekkimist, mil kõik osanikud on ettevõtte toimimise ning osanike panuste osas sarnasel seisukohal. Kõige lihtsam on osanike kohustusi reguleerida osanike lepinguga ning võimalik on osanikele seatud kohustusi tagada ka osade pantmisega - see tähendab, et kohustuse rikkumise korral on võimalik kohustusi rikkunud osaniku osalus võõrandada.

Kindlasti on tegemist küsimusega, kus täpsema vastuse andmine eeldab asjaoludega tutvumist. Pärast seda on võimalik koostada konkreetse ettevõtte vajadusi arvestav osanike leping, mis kajastab kõigi osanike õigustatud huve.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole kas telefoni teel 625 2000 või e-posti aadressil: info@lmp.ee.


Keijo Lindeberg
Advokaadibüroo LMP
juhtivpartner/vandeadvokaat

Tallinn | Tartu | Valga
Tel: 625 2000
E-post: info@lmp.ee
www.lmp.ee