Äriõigus


Küsimus: Kuidas vormistada abikaasa täisosalusega osaühingust pool minule?02.02.2016

Tere! Minu abikaasa on osaühingu ainuomanik. Tahan saada kaasomanikuks 50 %. Tehing on notariaalne? OÜ on loodud meie abielu jooksul, seega abikaasade ühisvara. Kas abikaasa saab vara firmast ilma minu nõusolekuta välja viia? Tahan lihtsalt kindlust, sest enamus tegevusi firmas on minu kanda. Olen juhatuse liige ja oman õigust firmat esindada.

Vastus: Keijo Lindeberg_, juhtivpartner/vandeadvokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

Kui OÜ on Teie ja Teie abikaasa ühisvara, siis olete Te mõlemad ka OÜ ühisomanikud. See, kuidas on OÜ osanikke kajastatud äriregistris, ei mõjuta OÜ tegelikke omandisuhteid. Kui soovite, et OÜ kuuluks Teile ja Teie abikaasadele võrdsetes osades, tuleks sõlmida abieluvaraleping, mille kohaselt moodustavad OÜ osad Teie ja Teie abikaasa lahusvara ning lepite ka kokku, kui suures on mõlemad OÜ osad (kas 50% ja 50%, 40% ja 60% vms). Abieluvaralepingu sõlmimiseks tuleks pöörduda notari poole, kuid lepingu sõnastuse koostamisel saab alati aidata ka advokaat.

OÜ-d esindab ja seega ka OÜ-le kuuluvat vara saab võõrandada juhatuse liige või juhatuse liikme poolt volitatud isik. Kui Teie abikaasa on samuti juhatuse liige, siis on tal õigus OÜ vara võõrandada. Kui soovite olla kindel, et Teie abikaasa ilma Teie teadmata OÜ varaga tehinguid ei tee, saab OÜ põhikirjas sätestada, et Teil ja Teie abikaasal on juhatuse liikmetena ühine esindusõigus. Kui selline märge on nähtav ka äriregistris, on see siduv ka kolmandate isikute jaoks.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole kas telefoni teel 625 2000 või e-posti aadressil: info@lmp.ee.


Keijo Lindeberg
Advokaadibüroo LMP
juhtivpartner/vandeadvokaat

Tallinn | Tartu | Valga
Tel: 625 2000
E-post: info@lmp.ee
www.lmp.ee