Äriõigus


Küsimus: Kuidas eemaldada juhatuse liige kui ta on kaua töölt eemal ja juhtimine pole olnud kõige edukam?07.06.2022

Olen ettevõtte osanik, kuid mitte juhatuse liige. Selleks on minu isa. Ettevõtte juhtimine on olnud, aga kahjulik ettevõtte heaolule. Lisaks on ta hetkel 40 päevasel psühhiaatriakliiniku sundravil, mille määrast talle kohus. Kuidas peaksin edasi käituma. Kas on võimalik mul määrata ise uus juhatuse liige ja ta eemaldada? Või on ta töö peatamine ajutiselt võimalik? Või on selleks eraldi väljatoodud nõuded mida peaksin järgima? Igasugune abi oleks teretulnud. Tänud ette.

Vastus: Keijo Lindeberg, juhtivpartner/vandeadvokaat, Advokaadibüroo LINDEBERG, www.lindeberg.legal

Juhatuse liikmed valitakse ja kutsutakse tagasi osanike poolt. Juhatuse liike valimiseks on vajalik tema nõusolek. (ÄS § 184 lg 1). Osanike otsusel võib juhatuse liikme sõltumata põhjusest tagasi kutsuda. Juhatuse liikmega sõlmitud lepingust tulenevad õigused ja kohustused lõpevad vastavalt lepingule (ÄS § 184 lg 3). Praeguse juhatuse liikme tagasikutsumiseks on seega vaja osanike otsust ning uue juhatuse liikme valimiseks osanike otsust ja isiku nõusolekut. Äriregistri andmete muutmiseks tuleb esitada avaldus registriosakonnale, millele tuleb lisada osanike koosoleku otsus ja koosoleku protokoll või hääletusprotokoll.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, siis pöörduge hinnapakkumise saamiseks Advokaadibüroo LINDEBERG poole kas telefoni teel 625 2000 või e-posti aadressil info@lindeberg.legal

Keijo Lindeberg
Advokaadibüroo LINDEBERG
juhtivpartner/vandeadvokaat

Tallinn | Tartu | Pärnu
Tel: 625 2000
E-post: info@lindeberg.legal
www.lindeberg.legal