Äriõigus


Küsimus: Kuidas peaks ettevõte käituma olukorras, kui ettevõtte ainukese juhatuse liige sureb ja ametlikke pärijaid veel ei ole?19.10.2022

Kuidas peaks ettevõte käituma olukorras, kui ettevõtte ainukese juhatuse liige sureb ja ametlikke pärijaid veel ei ole?

Näiteks on ettevõttel telefoninumbrid Telias või mõned teenused kuskil mujal. Ainuke juhatuse liige sureb, volitust ei ole ja ametlikke pärijaid ka mitte. Ettevõte kui selline on ikkagi veel "elus" ning peab arveid maksma. Kes saaks näiteks Telia poole pöörduda, et ettevõtte arveid maksta, teha ümberkorraldusi jne? Milliseid dokumente oleks vaja? Kas kohtu kaudu saab ka taotleda ajutist ettevõtte esindamist? Mida selleks oleks vaja? Kui kaua see aega võtaks, sest näiteks ümberkorraldustega ja arvete maksmistega on kiire.

Vastus: Keijo Lindeberg, juhtivpartner/vandeadvokaat, Advokaadibüroo LINDEBERG, www.lindeberg.legal

Osanike pädevusse kuulub, kui ühingul ei ole nõukogu, juhatuse liikmete valimine ja tagasikutsumine (äriseadustik (edaspidi ÄS) § 168 lg 1 p 4. Selleks, et kustutada äriregistrist surnud juhatuse liikme nimi, tuleb esitada maakohtu registriosakonnale sellekohane avaldus, millele lisada tõend juhatuse liikme surma kohta. Uue juhatuse liikme registrisse kandmise avaldusele tuleb lisada osanike koosoleku otsus ja koosoleku protokoll või hääletusprotokoll. Uue juhatuse liikme valimiseks on vajalik tema nõusolek (ÄS § 184 lg 1).

Teine variant on uue juhatuse liikme määramiseks pöörduda kohtu poole. ÄS § 184 lg-st 6 tulenevalt võib mõjuval põhjusel väljalangenud juhatuse liikme asemele uue liikme määrata kohus nõukogu, osaniku või muu huvitatud isiku nõudel. Kohtu määratud juhatuse liikmel on õigus mõistlike kulutuste hüvitamisele osaühingu arvel ja mõistlikule tasule, mille määrab vaidluse korral kohus määrusega. Kohtu poolt määratud juhatuse liikme volitused kestavad kuni uue juhatuse liikme määramiseni osanike või nõukogu poolt. Kohtule esitatud avaldusse tuleb võimaluse korral nimetada kandidaadi nimi, kelle määramist soovitakse (tsiviilkohtumenetluse (edaspidi TsMS) § 604 lg 1).

Kolmas variant on pärandvara hoiumeetmete rakendamine. Pärandaja surma korral rakendab kohus pärandvara hoiumeetmeid muuhulgas juhul, kui pärija ei ole teada (pärimisseadus (edaspidi PärS) § 110 lg 1 p 1) või kui ei ole teada, kas pärija on pärandi vastu võtnud (PärS § 110 lg 1 p 3).

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, siis pöörduge hinnapakkumise saamiseks Advokaadibüroo LINDEBERG poole kas telefoni teel 625 2000 või e-posti aadressil info@lindeberg.legal

Keijo Lindeberg
Advokaadibüroo LINDEBERG
juhtivpartner/vandeadvokaat

Tallinn | Tartu | Pärnu
Tel: 625 2000
E-post: info@lindeberg.legal
www.lindeberg.legal