Äriõigus


Küsimus: Kuidas korraldati nii, et ma venna osa ei pärinudki, kuigi tal olevat väidetavalt nii mulle vormistatud?30.11.2022

Tere!

Lahkus vend. Vennal oli osaühingus osalus mille väärtus oli 265 000 eurot.
Tema surmale järgnenud ajal ei tulnud kohe meelde venna sõnad mõned kuud enne surma, et kui temaga midagi juhtub jääb kõik sulle, et firmas on nii asjad kirjas ja selle eest hoolitsetud (vennal ehk mulle) hiljem tekkis kahtlus, et kuidagi on midagi ära peidetud, varjatud. Teine juhatuse liige oli õe abikaasa. Õde algul ütles, et vaatame ka juhatuse dokumentidest tuleb pärija välja jne aga lõpuks läks pärimine vanematele. Õde hiljem tunnistas, et osalus ei läinud mulle sellepärast, et polevat pädev jne.
Notariaalselt polnud testament tehtud.

Millise valemiga sellist trikki tehti kui oli põhikirjas pärija kirjas? Asutamis dokumendis?
Elus olevad osanikud võtsid oma kätte kadunud venna naise käest venna id kaardi, arvuti, telefon jne.

Äkki oskate mõelda suurelt ja seletada kuidas oli neil võimalik sellist asja teha?

Lugupidamisega

Vastus: Keijo Lindeberg, juhtivpartner/vandeadvokaat, Advokaadibüroo LINDEBERG, www.lindeberg.legal

Pärimisseadus (edaspidi: Pärs) § 9 lg 1 kohaselt on pärimise aluseks seadus (seadusjärgne pärimine) või pärandaja viimne tahe, mis on avaldatud testamendis (pärimine testamendi järgi) või pärimislepingus (pärimine pärimislepingu järgi). Pärimisseadus ei nimeta pärimise alusena ettevõtte põhikirja. Olukorras, kus pärandaja ei ole jätnud kehtivat testamenti või pärimislepingut, päritakse seaduse järgi (PärS § 10 lg 1).

Sugulased pärivad kolmes järjekorras (PärS § 12 lg 1). Esimese järjekorra seadusjärgsed pärijad on pärandaja alanejad sugulased (PärS § 13 lg 1), st pärandaja lapsed ja lapselapsed. Kui esimese järjekorra pärijaid ei ole, pärivad teise järjekorra pärijad (PärS § 12 lg 2). Teise järjekorras pärijad on pärandaja vanemad ja nende alanejad sugulased (PärS § 14 lg 1). Kui pärandi avanemise ajal on pärandaja mõlemad vanemad elus, pärivad nad kogu pärandi võrdsetes osades (PärS § 14 lg 2). Seega kui Teie vennal pole lapsi ning Teie mõlemad vanemad on elus, pididki vastavalt pärimisseadusele olema pärijateks Teie vanemad. Pärandaja õed/vennad pärivad juhul, kui pärandi avanemise hetkel kumbki vanem või mõlemad pärandaja vanemad elus ei ole (PärS § 14 lg-d 3 ja 4).

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, siis pöörduge hinnapakkumise saamiseks Advokaadibüroo LINDEBERG poole kas telefoni teel 625 2000 või e-posti aadressil info@lindeberg.legal

Keijo Lindeberg
Advokaadibüroo LINDEBERG
juhtivpartner/vandeadvokaat

Tallinn | Tartu | Pärnu
Tel: 625 2000
E-post: info@lindeberg.legal
www.lindeberg.legal