Äriõigus


Küsimus: Kuidas saab likvideerida äriühingut, kui ettevõte peab säilitama kaubiku, kuna seda nõuavad eurotoetuse tingimused?16.12.2013

Küsimus millele on vastamata jätnud isegi asjakohasemad isikud:
Ettevõte on loodud ettevõtlustoetuse abil. Soetatud on töövahendina kaubik. Ettevõtlustoetus kanti toetusõigusliku isiku pangaarvele. Ettevõtte looja oli sellest kohustatud looma äriühingu, see tähendab ostma äriplaanis nõutud kaubiku. Kaubik osteti loodud äriühingule ja seisab autoregistrikeskuses äriühingu arvel. Seni on kõik seadusega kooskõlas ja töötukassa rahul, sest ettevõtluse toetust on kasutatud otseses otstarbes, aga selle kõigega kaasneb toetuse saajale kohustus toetusest saadud vara säilitada mistahes kujul 7 aastat (euroopa liidu toetuse nõue). Mis peaks tegema juhul, kui tahetakse firmat likvideerida näiteks 5. aastal või müüa. Kaubik kui selline peab olema alati arvel autoregistris ja sellele peab olema kehtiv liikluskindlustus. Firma likvideerimisel lammutada või arvelt maha seda võtta ei saa, sest sellisel juhul ei säili vara toetuse nõudes 7 aastat. Kas peaks firma kui juriidiline isik väärtusetuks muutunud kaubiku (firma ju enam ei toimi) müüma tagasi toetusõiguslikule isikule, et see saaks säilitada seda nõutud aja. Samas võiks maksuamet seda tõlgendada kui tulu saamiseks kuigi toetuse saaja ei saa reaalselt tulu ja ei ole huvitatud kaubiku säilitamisest vaid temal lasub säilitamise kohustus. Küsimus seisneb just autoregistris. Kui firmat ei eksisteeri enam toetuse saajal(müüdud/likvideeritud), siis kuidas saab ta täita transpordivahendi säilitamise nõuet, kuidas käituda autoregistris?

Vastus: Tanel Melk, partner/jurist, Advokaadibüroo LMP OÜ, www.lmp.ee

Teie küsimusest jääb selgusetuks, millist ettevõtlustoetust olete konkreetselt saanud. Ettevõtlustoetust pakuvad nt Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus, Tallinna Ettevõtlusamet, Eesti Töötukassa, ettevõtlusinkubaatorid ning Euroopa Liidu Struktuurifondid. Kõikide nende teotuste pakkujate tingimused võivad olla vägagi erinevad. Andmaks Teile täpset ning tõelevastavat informatsiooni, oleks tingimata vajalik teada, millistel tingimustel Teile ettevõtlustoetust antud on.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Tanel Melk & Partners Law Firm`i poole kas telefoni teel 7 300 400 või e-posti aadressil: info@melk.ee.


Tanel Melk
Tanel Melk & Partners Law Firm
juhtivpartner

Tallinn & Tartu
Tel: 7 300 400
E-post: info@melk.ee
www.melk.ee