Äriõigus


Küsimus: Kuidas likvideerida osaühingut, kui ühte osanikku ei õnnestu leida, et saaks otsustamiseks kokku 2/3 häältest?08.01.2014

Üks osanik suri 2011 aastal. OÜ-l oli 2 osanikku. Mõlemad osanikud kuulusid juhatusse ja omasid 100% esindamisõigust.
Surnud osaniku osalus läks üle 2-le pärijale ja pärandus saadi kätte 2012 lõpus. Kuna üks pärija oli alaealine, tuli taotleda tema esindusõigus ja selle sain 2013 kevadel. Vahepeal oli 2011 aastal kasumis olnud firma maksejõuetuks muutunud. Põhikirja järgi on juhatus valitud 3 aastaks. Kuna vana juhatuse liikme aeg sai täis, ei saanud uut juhatust valida, kuna pärimistoiming ei olnud lõppenud. Hetkel tahaks 2 pärijat firma likvideerida. Kuna firmal võlad, siis peaks seda tõenäoliselt kohtu kaudu tegema. Üks osanik (omab 50% osalust) on hetkel "kadunud" - ei saa teda kuskilt kätte. Kuidas peaksid surnud osaniku pärijad edasi toimima? Osanike otsust teha ei saa kuna otsuse jaoks on vajalik 2/3 osanike hääli. Kas kohtule piisab ka ühe osaniku avaldusest?

Vastus: Tanel Melk, partner/jurist, Advokaadibüroo LMP OÜ, www.lmp.ee

Asjaolude kirjeldusest nähtuvalt oli kuni 2011. a osaühingul 2 osanikku, kuid täna on osanikke 3, kellest 2 soovivad üsaühingu likvideerida.

Äriseadustiku § 202 lg 1 kohaselt on lõpetamisotsus vastu võetud, kui selle poolt on antud vähemalt 2/3 koosolekul osalenud osanike häältest, kui põhikirjaga ei ole ette nähtud suurema häälteenamuse nõuet. Seega on kahel osanikul võimalik võtta osanike koosolekul vastu osaühingu lõpetamise otsus. Kui kolmas osanik koosolekul ei osale, siis hääletab koosolekul otsuse poolt eelduslikult 100% koosolekul osalenud osanikest ning 2/3 kõigist osanikest. Osanike koosoleku kutse tuleb koos päevakorraga saata kindlasti ka kolmandale osanikele (kõigile tema teadaolevatele kontaktandmetele).

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Tanel Melk & Partners Law Firm`i poole kas telefoni teel 7 300 400 või e-posti aadressil: info@melk.ee.


Tanel Melk
Tanel Melk & Partners Law Firm
juhtivpartner

Tallinn & Tartu
Tel: 7 300 400
E-post: info@melk.ee
www.melk.ee