Asjaõigus


Küsimus: Kas ma võin oma vana kuuri asemele uue ehitada, kuigi see võib tingida selle, et naaberkrundile ei saagi siis maja ehitada?06.05.2014

Mul oli aiakuur vastu naabri aeda, millest on vaid üks külje sein veel püsti (kopteriga taevast tehtud fotol enam seda ei paista). Uus naaber tulnud sinna kõrvale krundile plaaniga uus maja ehitada, mis peaks seaduse järgi olema meie majast/krundist vms 8 meetrit. Tahame sinna aia vastu tagasi oma (puust, mitte plekist tulekindlat) kuuri ehitada, aga siis ei ole enam meie puukuur ja nende maja (mis pole veel üldse ehitamagi hakatud) piisava kaugusega (mistõttu nad ei saaks ehitusluba) ning kui mul oleks võimalik (ja küsimus ongi et kas ja kuidas saaks seda õigust omada) siis ehitaksin ruttu sinna kuuri tagasi. Krundi plaani peal on ta mul aastaid asetsenud. Kas mul on õigus see puukuur sinna tagasi ehitada (3x3 meetrit lai)?

Kiiret tagasisidet ootama jäädes

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Arvan, et see oleneb eelkõige sellest, kas see kuur on teil väikeehitisena registreeritud või mitte. Et naabri seisukohas selgust saada, on ilmselt kõige kindlam järele proovida ja ehitama hakata.