Asjaõigus


Küsimus: Kuidas muuta kinnistu piir nii, et see oleks vana talu piiri järgi, mitte sirgjoonena nagu nüüd on mõõdetud?24.05.2014

Mida teha, kui maatüki piirid katastris ei ole looduses loogilised.
Tegemist on vana talukohaga, kus kunagised piirid jooksid mööda looduse objekte (piirikivid, põlispuud, teed, metsaserv, kraav). Nüüd aga maareformi käigus ilmselt on katastrikanded tehtud kiirustades ja lohakalt - katastripiirid on sirged, nagu joonlauaga tõmmatud, kuigi looduses nad olid varem liigendatud.
Piirinaabriks on kinnisvarafirma, kellel on aga maade peale pandud ühishüpoteek ja nad ei viitsi/taha sellega jamada, kuna peavad hakkama siis pangaga asju ajama. Suhted piirinaabriga on muidu head, aga teine pool ei viitsi lihtsalt nii väikese asjaga tegeleda.
Mina sooviks aga taastada vana heinaküüni, millest 1/3 on aga praegu võõral maal (katastripiir läheb hoonest läbi).
Milline tee valida? Kuidas üldse käib protseduur, kui tundub, et katastri seis vajaks kohendamist? Kas näiteks maareformi mõõdistamispraaki saab kuidagi lihtsustatult korrigeerida?

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Kõik sellised muudatused eeldavad esimes järjekorras puudutatud isikute nõusolekut, mingit lihtsustatud korda ei ole. Küüni suhtes mingi kindluse saamiseks peaksite saama samuti naabritega kokkuleppele, mõistlik oleks naaberkinnistu teie kasuks koormata, et tulevikus probleeme ei tekiks, kuid ka siin on naabritel panga nõusolekut. Antud lahenduse puhul oleks seda ilmselt lihtsam saada, kui maatüki piiride muutmisel.