Asjaõigus


Küsimus: Kas maja kinkelepingu tingimus kahe isiku osas, keda kasutusõigusega kinkijad võivad majutada, jääb kehtima ka maja müümisel?11.06.2014

Kinkelepingu tegijale ja tema abikaasale jäi isiklik kasutusõigus elamule kuni nende surmani. Kasutusõigus neile kahele on fikseeritud kinnistusraamatus. Kinkelepingus on lisatud kaks isikut nimeliselt, keda kinkija ja kinkija abikaasa majas majutada võivad, samuti on seal tavapärane tekst selle kohta, et nad võivad majutada vajadusel enda abistajaid, sugulasi jne. Kui kingisaaja peaks nüüd maja võõrandama, kinkima jne, siis eluaegne kasutusõigus jääb ka uue omaniku puhul kehtima aga kas siis kirjutatakse uue omaniku lepingusse sisse ka need kaks nimelist majutatavat ja kas kas siis kehtib see sama asi, et kasutusõigust omavad inimesed võivad teisi neile vajalikke inimesi soovi korral majutada jne?
Ja kas on ka selline võimalus, et kui uue omaniku lepingus neid asju fikseeritud ei ole, kehtivad nad ikkagi automaatselt tulenevalt esimesest kinkelepingust.

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Neid asju ei kirjutata uude kinkelepingusse, kui te ei taha juba olemaolevaid õigusi muuta või täiendada. Senises lepingus on kirjas, millistel tingimustel ja kelle suhtes kinnisturaamatusse kantud isiklik kasutusõigus kehtib ja need samad tingimused on kehtivad iga uue omaniku suhtes.