Asjaõigus


Küsimus: Kuidas saab ema täisealise poja koos perega oma majast välja tõsta?26.06.2014

Tere
Situatsioon selline, et ema võttis poolteist aastat tagasi enda majja elama poja koos perega (lisaks pojale naine ja 3-aastane laps).
Kahjuks on kooselu osutunud sobimatuks ja ema soovib, et poeg koliks perega välja. Poeg sellest vabatahtlikult huvitatud ei ole. Millised oleks juriidiliselt korrektsed sammud, mis ema peaks järgmiseks astuma? Olgu veel öeldud, et maja on ema nimel, poeg ammu täiskasvanu, mistõttu minu hinnangul mingeid kohustusi emal poja ees pole. Pole ka üürilepingut.

Kas selline variant on juriidiliselt korrektne, kui ema teavitab poega kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis (näiteks e-maili teel), et soovib valduse vabastamist teatud tähtajaks, ning valduse mitte-vabastamise korral tõstab pojale kuuluva vara tänavale ja vahetab lukud? Kas taolisel väljaviskamisel saab abiks olla ka politsei (tagades julgeoleku)?

Tänud ette!

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Olenemata sellest, et teil üürilepingut ei ole, ei saa te kedagi niiviisi omaalgatuslikult jõuga välja tõsta. Saate esitada talle nõude, milles palute ruumide vabastamist. Kui ta teie antud tähtajaks ruume ei vabasta, peaksite kohtusse pöörduma.