Asjaõigus


Küsimus: Kas saan nõuda teiselt kaasomanikult kompensatsiooni, kuna kannan üksi kinnistut koormavat kitsendust?03.07.2014

Olen kaasomanik kinnistul, kus meil teise kaasomanikuga on mõlemal 1/2 mõtteline osa kinnistust. Oleme kinnistule seadnud isikliku kasutusõiguse oma isale, kes on eakas inimene. Maja on kahekordne ja oleme suuliselt kokku leppinud, et alumine korrus kuulub mulle ja ülemine korrus teisele kaasomanikule. Kuivõrd teine kaasomanik ei ole olnud nõus, et isa elab tema ruumides, siis ei saa mina oma osa kinnisvarast kasutada. Kinnistusraamatus on kasutusõigus kogu kinnistule. Kas mul on õigus nõuda teiselt kaasomanikult kompensatsiooni selle eest, et kannan üksi kinnistut koormavat kitsendust?
Kaasomanik on pöördunud juristi poole, kes on saatnud mulle kirja, et soovib lõpetada kaasomandi, mille maksumus on 70 000 EUR, maksumusega mulle 7000 EUR, viidates olulisele kitsendusele, ehk siis kasutusõigusele. (Esialgu kohtuväliselt, aga kui ma ei nõustu, siis pöördub kohtusse.) Reaalsus on see, et kasutusõigus ei takista kaasomanikku oma osa kasutamast. Olen aru saanud, et kohtusse pöördumisel kaasomand igal juhul lõpetatakse. Hetkel rõhub kaasomanik kinnistu odavalt endale saamiseks kasutusõigusele.
Millised on minu reaalsed võimalused saada kaasomandi lõpetamisel õiglast hinda?

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Kaasomand lõpetatakse jah igal juhul, aga olenevalt kaasomandi lõpetamise viisist laieneks isiklik kasutusõigus ka tulevikus tervele praegusele kinnisasjale. Kui kasutusõigus laieneb kogu kinnistule, siis peavad mõlemad kaasomanikud olema valmis seda taluma. Asjaolu, et isikliku servituudi teostaja kasutab ainult ühte kaasomandi osa, on tema valik. Isikliku kasutusõiguse sisu seisneb selles, et omanik peab olema valmis võimaldama oma kinnistu kasutamist. See ei tähenda kohustust asja kasutada. Seetõttu ei saa serivtuudi reaalne teostamine või mingil ajahetkel teostamata jätmine mitte kuidagi asja väärtust vähendada - mõlemal juhul tuleb ühtemoodi arvestada võimalusega, et kasutusõigust hakatakse realiseerima.