Asjaõigus


Küsimus: Kas mul on õigus oma kinnistult jooksev tee aiaga sulgeda, sest naaber võiks sõidutee teha ka enda krundilt?08.07.2014

Naabri kinnistu piirneb samamoodi avalikult kasutatava teega nagu minu kinnistu. Siiski on tema rajanud enda majani viiva sõidutee üle minu kinnistu. Nüüd soovin kogu oma krundi piirata aiaga, seega naaber peaks endale uue sissesõidutee tegema.

Kas mul on õigus oma kinnistult jooksev tee aiaga sulgeda (sest naaber võiks sõidutee teha ka enda krundilt)? Või kas mul on minu kinnistul oleva tee kasutamise eest õigus nõuda hüvitist?

Tänan!

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Juurdepääasu tee talumise kohustuse hindamisel on oluline just see, kas naabril on mõistlik juurdepääs avalikult kasutatavale teele ka juhul, kui ta teie kinnistut ei kasutaks. Kui see vastus on jaatav, siis ei ole te kohustatud võimaldama tal üle teie kinnistu sõita. Seega vastus teie küsimusele on, et jah, võite aia ette ehitada, kuid mõistlik oleks ikka enne teavitada.
Servituudi talumisel võib koormatud kinnisasja omanik nõuda hüpoteegi talumise eest hüvitist. Summa jääb tavaliselt maamaksuga võrreldava suuruse juurde.