Asjaõigus


Küsimus: Kuidas saab omanik, kes sai alaealisena kingituseks maja, oma isa nüüd majast korrektselt välja tõsta?08.07.2014

Ligi 20 aastat tagasi kingiti alaealisele lapsele maja. Kogu selle aja on maja eest tegelikkuses hoolitsenud, makse maksnud ja viimased 10 aastat ka seal elanud tema isa. Mingil ajal oli seal tulekahju ja praegu on endise asemel uus maja. Maja on ehitatud samuti isa rahadega, mille kohta on olemas arved.
Nüüd soovib kingitusesaajast majaomanik isa majast välja tõsta. Millised on tema võimalused seda seaduslikult teha? Kas on mingi etteteatamistähtaeg, kui pika aja jooksul peab välja kolima, mida tohib isa sealt kaasa võtta, kas selline tegevus on üldse ilma kohtuta võimalik ja millised on isa võimalused saada tagasi ehitamiseks kulunud raha?

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Küsimusest ei selgu, kes kinkis ja mis seos on kinkijal kingisaaja isaga.
Maja ehitamiseks tehtud kulud võiks isa pojalt sisse nõuda, kui need aegunud ei ole.
Omanikul on üldjuhul õigus otsustada, kes tema majas elab ja kes mitte, seega ei saa reeglina pojale midagi antud juhul ette heita. Väljatõstmiseks tuleks esitada nõue ja anda mõistlik tähtaeg, kui siis välja ei ole läinud, siis peaks väljatõstmiseks kohtusse pöörduma. Kedagi niisama, omaalgatuslikult, tänavale tõsta ei tohi.