Asjaõigus


Küsimus: Mis teha, kui naaber peab tiheasustusalal turismitalu ja selle lärm häirib?29.08.2014

Tegemist on äritegevusega elamumaal. Turismitalu (OÜ vormis) peetakse tiheasustusalal (detailplaneeringualal) ja maa sihtotstarve on elamumaa. Olen lähinaaber ja turismitalust kanduva pideva lärmi tõttu olen linnavalitsusega aastaid piike murdnud, kuid siiani muutusteta.

Halduskohtusse saaks küll pöörduda nt linna tegevusetuse õigusvastaseks tunnistamiseks ja linna kohustamiseks probleemi lahendada, kuid sellesse usku ei ole, sest linnaametnikel ei ole huvi probleemiga tegeleda.

Mis oleksid tõhusad võimalused naabri häirivat tegevust lõpetada ja probleemi lahendada? Kas asjaolu, et maa sihtotstarve ja maa kasutamise otstarve on vastuolus annab mulle aluse naabri tegevust tsiviilkohtus vaidlustada?

Tegevusluba ettevõtlusega elamumaal tegelemiseks on antud mõni aasta tagasi ja tähtaeg tegevusloa tühistamist halduskohtus vaidlustada on möödas.

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Paraku ei anna naabri poolt maa reaalsest kasutusest erinev sihtotstarve teile tisviikohtus mingeid nõudeõiguseid. Asja peab lahendama kohalik omavalitsus ja vajadusel saate pöörduda halduskohtusse.