Asjaõigus


Küsimus: Mida saan teha, kui kaasomandis kahepereelamu naaber müüb oma osa ja uus omanik tahaks laenu võtta, aga mina ei anna maja tagatiseks?03.09.2014

Tere,
Elan kahepereelamus, mis on kaasomandis ja naaber tahab oma osa ära müüa. Kuna ta soovib liiga suurt hinda, siis ma selle raha eest ei soovi ise osta. Kui ta mingi ime läbi leiab ostja ja kui see ostja soovib pangalaenu, millega mina loomulikult nõus ei ole, kuidas siis edasi toimida? Kas tuleb kaasomandist loobuda, sest mina ju enda poolt tagatiseks ei jäta? Kuna meie ühine garaaž asub tema poole peal, ja kui ma kaasomandist loobun, kas ma siis ei saagi garaažist autot kätte, kuna garaažist väljuv tee jääb siis ju temale? Garaažid on loomulikult eraldi omandis, aga tee?

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Teie küsimus on liiga segane selleks, et ammendavalt vastata. Kui ta leiab ostja, siis saate te kasutada ostueesõigust - see tähendab piltlikult seda, et ostate jõuga asja uuelt omanikult ära täpselt samadel tingimustel, millega tema ostis. Kui ostu finantseerimiseks soovitakse pangalaenu kasutada, siis teie käest ei pea keegi nõusolekut küsima; kui ostetavale asjale seatakse hüpoteek, siis teisse see samuti ei puutu, kuna seatakse eelduslikult naabri kaaskomandi osale... Garaaži kasutamine sõltub sellest, kuidas on fikseeritud kinnisasja kasutuskord ja kas see on ka kolmandatele isikutele kehtiv. Kummaline on see, et kaasomandis oleval asjal on garaažid kellegi ainuomandis.