Asjaõigus


Küsimus: Kas ma saan selle raha teistelt kaasomanikelt tagasi nõuda või siis müügil tagasi, kui kannan ühisomandis olev maja remondikulud?12.09.2014

Mida teha, kui ühisomandis oleval majal laseb katus läbi ja vajab vahetus, aga viiest kaasomanikust neli keelduvad. Kui teen seda üksi, kas võin kindel olla, et hilisemal müümisel see kulu mulle ka ainuisikuliselt korvatakse? Kas on võimalus, et kui üks kaasomanik on hooldanud ja renoveerinud maja (katuse ja akende vahetus maja säilitamise eesmärgil üle 10 aasta) kuid teised kaasomanikud ei ole huvi üles näidanud siis kaotavad nad oma osa ühisomandist?

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Kui teete kaasomanikuna ainuisikuliselt kaasomandi säilitamiseks ja korrashoiuks vajalikke kulutusi, siis on teil õigus teistelt kaasomanikelt nende kulude hüvitamist nõuda. Vastavalt siis nende osa suurusele. Hüvitise kättesaamine võib toimuda ka kinnistu müügitehingus, kus teie nõue teiste kaasomanike vastu tasaarvestatakse. Sellisel juhul peavad teised kaasomanikud teie nõutud summadega ka nõus olema. Mingil juhul ei teki teil aga õigust teiste kaasomanike osa endale nõuda. Jääb rahaline nõue, seetõttu oleks mõistlik ettenähelikult kõik tehtavad kulud dokumenteerida.