Asjaõigus


Küsimus: Kas kaasomanik saab müüa mõttelise osa kinnistu metsamaast nii et mõtteline osa majast jääb alles?03.10.2014

Pärimise teel on tekkinud kaasomand kinnistule, mille koosseisus on katastriüksused, kus ühel on maja ja teisel katastriüksusel on mets. Kas kaasomanik saab müüa oma mõttelise osa metsamaast nii, et alles jääb mõtteline osa majast? Kas selle tehingu saab teha ilma teiste kaasomaniketa?

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Mõtteline on tähendabki seda, et see osa on mõtteline igas asjas, mis sellel kinnistul asub a seda ei saa esemeliselt määrata. Näiteks klaasis on õuna ja apelsini mahl, millest pool klaasi kuulub teile ja teine pool kellelegi teisele - nagu aru saate, ei ole teil üldjuhul võimalik näpuga näidata, milline osa mahlast on teie oma (ülemine või alumine, paremas või vasakus klaasi servas), samuti ei ole teil võimalik müüa ainult endale kuuluvat õunamahla - teil on võimalik müüa vaid pool mõlemast mahlast.
Vastus teie küsimusele on seega, et omades mõttelist osa kinnistust ei määrata osasid mitte reaalosades (mets, maja jms) vaid %-na kõigist asjadest. Kui teile kuulub 50% kinnistust, siis kuulub teile kõigist seal kinnisasjal olevatest asjadest 50% (pool majast, pool metsast, pool tiigist jne jne). kui müüte 10 % oma osast maha, siis peale seda kuulub teile kõigist kinnisasjal olevatest asjadest 40%.