Asjaõigus


Küsimus: Kuidas jagunevad kommunaalmaksed kaasomandis korterite puhul?06.10.2014

Küsimus puudutab 9 korteriga 5-kordset maja, mis on kaasomandis. Kaasomanikele kuuluvad korterid on määratletud (plaanidel näidatud ruumid) notariaalselt kinnitatud kasutuskorra eeskirjas, mis on kantud ka kinnistusraamatusse. Majal on ühiskasutuses olev trepikoda, kelder ja aed. Maja kasutuskorra eeskiri sätestab järgmist: „Kaasomanikud kannavad kaasomandis oleval asjal lasuvaid koormatisi, samuti kaasomanike omandis oleva osa alalhoidmise, valdamise ja kasutamisega seotud kahju ja kulutusi vastavalt nende kaasomandi suurusele ja vastavalt millise kasutuses ja valduses oleva kinnisasja osa käsutamisest, kasutamisest ja valdamisest kulutused tekkisid“. Kaasomanikele kuuluvad mõttelised osad on võrdse suurusega, välja arvatud ühele korterile vastav mõtteline osa, mis on enam kui 2 korda teistest väiksem. Seejuures on kõik maja korterid enam-vähem ühesuguse ruutmeetrite arvuga.
Praegu esitatakse kommunaalkulude summad vastavalt korterite ruutmeetritele, sh. järgmised kululiigid: üldelekter, prügivedu, hooldustasu, haldustasu, remondifond, kindlustus, gaasikatla fond (maja gaasikatel annab sooja tarbevett ja soojendab radiaatoreid, vajab pidevat hooldust ning teatud ajaperioodi tagant ka väljavahetamist). Kas nende kulude esitamine ruutmeetrite järgi on antud juhul seaduslikult põhjendatud või saab nõuda nende esitamist kaasomandi mõttelise osa suuruse suhtes?

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Küsimuses esitatud väljavõte kasutuskorra kokkuleppest ütleb, et kulud kantakse vastavalt kaasomandi suurusele, kuid eelistatakse siiski neid, mis tekkisid omaniku valduses oleva pinna kasutamisest. Seega paistab kasutuskorras järgi olevat õige lähtuda korteri suurusest ehk ruutmeetritest.