Asjaõigus


Küsimus: Kas saan kaasomanikult nõuda, et ta teisaldaks oma püstitatud abihoone?01.11.2014

Elamumaa kaasomand võrdsetes osadega 1/2-1/2
Kaasomanik pani krundile 30-40 ruutmeetrise teisaldatava abihoone, mille eest soovib nüüd ebamõistlikku hinda maa müügi korral.
Kasutuskord puudub, mis õigused mul on? Kas ma saan nõuda kaasomanikult maja teisaldamist? Kui kaasomanik soovib seda abihoonet üürida välja, kas mul on õigus küsida üüritulu jagamist? Kuna ka mina ei saa sellel ajal seda krunti kasutada, kui on kaasomanik krundi koos abihoonega välja üürinud.
Krundi suurus u 1600 ruutu, sinna kõrvale teist abihoonet mul ei oleks võimalik panna, kuna seda ei luba ka tehtud projekt.

Kui ma selle krundi kaasomandi ära müün, kas automaatselt läheb uuele omanikule 1/2 teisaldatavast koosomaniku majast? Kas kaasomanik saab seda vaidlustada peale müüki?

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Kui kasutuskorda ei ole, siis jagunevad ka kinnistul olevad ehitised poolte vahel sarnaselt kogu kinnistuga. Antud juhul kuulub teile ka pool majast. Kinnistu müügi korral läheb müügitulu pooleks, täpselt samuti jaguneb kinnistu väljaüürimisest saadav tulu. Teisel kaasomanikul on õigus nõuda ehitise püstitamisega seotud kulutuste hüvitamist - tuleb eristada ehitise väärtust ja ehitustööde maksumust. Antud juhul saaks teine kaasomanik nõuda teilt siis just viimast.
Ehitise lammutamise nõudmine ei oleks ilmselt mõistlik, sest seda ei ole ilmselt võimalik ilma kahjustamata kinnistult eemaldada.