Asjaõigus


Küsimus: Kas pean oma maal kulgeva tee likvideerimiseks ka naabri nõusolekut küsima, kuigi tee kohta servituuti ei ole?09.02.2015

Tere! Naabri kinnistuni viib kaks teed - üks üle minu maa ja teine üle teise naabri maa. Minu soov on piirata enda kinnistu üleni aiaga ja lõpetada naabri poolt minu maal paikneva tee kasutamine. Osa teest plaanin üldse likvideerida ja selle asemel muru külvata. Kas ma pean selle naabriga kooskõlastama ja naabrilt loa saama? Kui jah ja naaber luba ei anna, siis mida ma edasi tegema pean? Tee osas servituuti vms pole.

Vastus: Piret Pallo, vandeadvokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

Asjaõigusseaduse § 156 lg 1 kohaselt on omanikul, kelle kinnisasjale puudub vajalik juurdepääs avalikult kasutatavalt teelt või kinnisasja eraldi seisvalt osalt, on õigus nõuda juurdepääsu üle võõra kinnisasja. Juurdepääsu asukoht, kasutamise tähtaeg ja tasu määratakse kokkuleppel. Kui kokkulepet ei saavutata, määrab juurdepääsu ja selle kasutamise tasu kohus. Juurdepääsu määramisel tuleb arvestada koormatava kinnisasja omaniku huve.

Seega, kui naabri kinnistuni viib kaks teed, tuleb hinnata, milline tee võimaldab naabri kinnisasjale mõistliku juurdepääsu avalikult kasutatavalt teelt. Kui mõistlikuks juurdepääsuteeks on pigem üle teise naabri kinnisasja kulgev tee, on teil teoreetiliselt võimalik üle enda kinnistu üleminekut piirata. Vaidluste ja võimaliku hilisema kohtumenetluse vältimiseks tuleks tee kasutamise piiramine siiski eelnevalt naabriga kooskõlastada. Kui kooskõlastamine tulemusteni ei vii, lahendab vaidluse kohus.

Tee osalise likvideerimise osas soovitan see kooskõlastada eelnevalt kohaliku omavalitsusega.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole kas telefoni teel 7 300 400 või e-posti aadressil: info@lmp.ee.

Lugupidamisega

Piret Pallo
Advokaadibüroo LMP
advokaat

Tallinn | Tartu | Valga
Tel: 7 300 400
E-post: info@lmp.ee
www.lmp.ee