Asjaõigus


Küsimus: Kas maja kaasomanik saab osta teise poole majast ka ilma selle juurde käiva poole maata?16.04.2015

Tere!
Kui maja (hoone on suur aidahoone) on pärinud kaks inimest st, hoonest pool ja pool ja selle ümber oleva maa (mõlemal siis 1/2 hektarist.
Kas üks neist saab ka oma poole hoone maha müüa ilma ümbritseva maata (2m ümber maja on vist kohustuslik), st kolmandale isikule. Hoone ise on Harju maakonnas ja asetseb külas, mitte linnas.
Kui seda ei saa müüa ilma maata, kas teise poole omanik saab seda osta ka ilma maata, kuna see kuulub tema osa juurde ja omab ka maad?

Vastus: Piret Pallo, vandeadvokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

Ilma maatükita poole maja müügiks oleks vaja kõigepealt avada uus registriosa kinnistusraamatus ehk moodustada nö uus kinnistu, kuhu siis jääb see osa maast, mida müüa ei taheta ja seejärel peaks saama müüa üksnes majaosa.

Kinnistusraamatuseadus § 53 lg 1 sätestab, et kui kinnistu jagamisel soovitakse eraldatud osast moodustada uus kinnistu, avab kinnistusosakond uue registriosa. Kuid täpsemate juhiste ja selgituste saamiseks pöörduge vastava kinnistus-ja registriosakonna poole.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole kas telefoni teel 7 300 400 või e-posti aadressil: info@lmp.ee.

Lugupidamisega

Piret Pallo
Advokaadibüroo LMP
vandeadvokaat

Tallinn | Tartu | Valga
Tel: 7 300 400
E-post: info@lmp.ee
www.lmp.ee