Asjaõigus


Küsimus: Mida õiguse mul on, kui naaber hakkas küttepuid tootma ja elu maal on nüüd kogu aeg müra täis, ka nädalavahetustel?11.05.2015

Minu naaberkinnistu omanik hakkas mõned aastad tagasi oma kinnistul tegelema küttepuude tootmisega. Tootmisplats on rajatud vahetult minu kinnistu poolsesse külge. Varem vaikne looduskeskkond muutus sellega mürarikkaks. Tootmistegevus toimub pea igapäevaselt, sh ilmselt põhitööst vabal ajal, eriti õhtuti ja puhkepäevadel. Müra kostab minu kinnistule ja mina ning minu pereliikmed oleme sunnitud varasema vaikuse või loodushäälte asemel elama mürakeskkonnas. Tootmine on aastatega laienenud. Müra tekitavad suured veoautod, mis toovad naabri kinnistule palke, palkide saagimine ja puude lõhkumine, lõhutud küttepuude pildumine plekk-konteinerisse, valmistoodangut ära vedavate veoautode müra. Kas naaber oleks pidanud sellise tootmise alustamiseks küsima minu kui naaberkinnistu omaniku nõusolekut ning oma kavatsuse kooskõlastama? (Minu ja naabri kinnistute piirid ei puutu vahetult kokku, sest vahele jääb sõidutee.) Kas küttepuude tegemise jaoks ettevõtlusena oleks pidanud naaber taotlema ka tegevusluba? Kõnealuse kinnistu puhul on tegemist 100% maatulundusmaaga. Kas on õigus nõuda naabrilt müratõkke ehitamist või tootmisplatsi üleviimist minu kinnistu vahetust lähedusest eemale, nõuda vaikust puhkepäeviti või seada servituuti, mis kompenseeriks mingil moel minu elukeskkonna halvenemist?

Vastus: Piret Pallo, vandeadvokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

Olukorda reguleerib asjaõigusseaduse § 143, mille lõike 1 kohaselt ei ole kinnisasja omanikul õigust keelata gaasi, suitsu, auru, lõhna, tahma, soojuse, müra, põrutuste ja muude seesuguste teiselt kinnisasjalt tulevate mõjutuste levimist oma kinnisasjale, kui see ei kahjusta oluliselt tema kinnisasja kasutamist ega ole vastuolus keskkonnakaitse nõuetega. Mõjutuste tahtlik suunamine naaberkinnisasjale on keelatud.

Kui asjaõigusseaduse § 143 1. lõikes nimetatud mõjutused kahjustavad oluliselt kinnisasja kasutamist, kuid niisuguste mõjutuste kõrvaldamist ei saa mõjutajalt majanduslikult eeldada, on mõjutatava kinnisasja omanikul õigus nõuda mõjutuse põhjustanud kinnisasja omanikult mõistlikku hüvitist (AÕS § 143 lg 2).

Seega oleks võimalik nõuda naaberkinnistu omanikult hüvitist. Samuti võiksite teha naaberkinnistu omanikuga kokkuleppe tootmistegevuse kellaaegade ning nädalapäevade suhtes, võimalusel muuta ka tootmisplatsi asukohta. Müratõkke ehitamine on naaberkinnistule eelduslikult koormavaim meede.

Valdkonnad, kus on nõutav tegevusluba, on ära toodud Eesti Majandustegevuse Klassifikaatoris ning kättesaadavad aadressil
https://www.eesti.ee/est/teenused/ettevotja/emtak/emtak.html

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole kas telefoni teel 7 300 400 või e-posti aadressil: info@lmp.ee.

Lugupidamisega

Piret Pallo
Advokaadibüroo LMP
vandeadvokaat

Tallinn | Tartu | Valga
Tel: 7 300 400
E-post: info@lmp.ee
www.lmp.ee