Asjaõigus


Küsimus: Kuidas saan kaitsta oma võrkaeda, kuhu vastu naaber omaltpoolt komposti kogub?15.06.2015

Kuus aastat tagasi oli meie kord välja vahetada krundi piire eraldav vana ja äravajunud võrkaed. Naabritega räägitud, kokkulepitud, uued postidki läksid samadesse aukudesse kus asusid vanad. Aed sai meie kulude ja kirjadega ilus ja korralik. Probleemid tekkisid vast aasta peale aia valmimist. Nimelt hakkasid naabrid oma muruhaket, lehti, riisutud prahti, kitkutud heina ja naadilehti otse vastu võrkaeda kallama. Nüüdseks on see hunnik pooleteise meetri kõrgune ja litsub võrkaeda juba meie puuriida vastu, mis on aastakümneid olnud. Rääkimine ja selgitamine, et komposti jaoks oleks õige teha kast ja praegune seis lihtsalt rikub ja mädandab seda võrkaeda. Palved ja selgitamine pole aidanud, naaber ütleb, et "ma ei kuula sind" ja hunnik muudkui kasvab. Ma ei saa ju minna teise inimese krundile ja labidaga pool tundi tööd tehes aed sellest sodist vabastada. Kas on selles asjas mingi seadus, mis lahendaks sellised probleemid? Tänan ette!

Vastus: Piret Pallo, vandeadvokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

Naabrilt saab nõuda omandiõiguse rikkumise kõrvaldamist AÕS § 89 alusel.

Kui rikkumise füüsiline mõju väljub kinnisasja piiridest ja kandub mõjutatud kinnisasjale, siis on reeglina tegemist omandiõiguse rikkumisega. Seega kui kompostihunnik juba kaldub teie kinnisajale, siis saab nõuda naabrilt selle eemaldamist.

Võrkaeda saab käsitleda piirirajatisena AÕS § 151 mõistes. Sama paragrahvi lõike 2 kohaselt ei tohi selle kasutamine tekitada kahju naabrile.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole kas telefoni teel 7 300 400 või e-posti aadressil: info@lmp.ee.

Lugupidamisega

Piret Pallo
Advokaadibüroo LMP
vandeadvokaat

Tallinn | Tartu | Valga
Tel: 7 300 400
E-post: info@lmp.ee
www.lmp.ee