Asjaõigus


Küsimus: Mida teha, kui naaber, kellele võimaldasime servituudiga teed kasutada, ei korrasta tee ehituse jääke?17.06.2015

Tere,
Ostsime kinnistu ja selleks, et tulevane naaber, ehk valitsev kinnistu, saaks oma kinnistule juurde pääseda, seadsime teeservituudi nii, et minu kinnistu on teeniv kinnistu. Notari juures sai lepingusse lisatud tingimus, et teeservituudi alale kattega sõidutee rajamise ja edaspidise korrashoiu- ja remonditöödega seotud kulud kannab naaber ehk siis valitsev kinnistu. Sõidutee laiuseks määrasime 5 meetrit ja sõidutee tohib ta teha notaris kinnistuplaanile märgitud kohta. Tee valmimise tähtaega ei määranud notariaalses lepingus. Naaber tõstis tee alt tulevad kännud minu krundile laiali ja mulla hunnikutesse, (küsimata kuhu tõsta võib) lubades, et kevadeks viib kännud ära ja mulla planeerib tee äärde kenasti ära. Suusõnaliselt sai lubatud, et kevadeni võivad kännud ja muld meie maal olla, seda kuhu tõsta võib, ta ei küsinud. Nüüd teatas, et temal vaja maja ehitada ja need kännud pole tema prioriteet ja kui tahan, viigu ma ise minema kui ette jäävad. Temal sellist raha pole. Väitis, et kuna ise ka teed kasutan, siis võin need kulud ise kanda ja et muld ja kännud minu maalt tulnud pean ise nende ära vedamise organiseerima ja maksma. Tänu kändudele ja mullahunnikutele ei saa ma oma maal miskit teha. Kes peab siis need kännud ja mullahunnikud likvideerima - kas mina kui maa omanik või tema, kelle kohustus oli kõik kulud seoses tee ehitusega kanda? Kui ta seda ei tee, mis mu õigused on? Lükkan tema maale? Kuhu peaksin pöörduma, et ta likvideeriks need ära ja ma saaksin oma kinnistul ehitama hakkata? Veel küsimus, mis on kattega tee? Kas ikka killustiku või kruusaga peab katma? Veel küsimus, tema jaoks on tee valmis aga minu arust paar koormat liiva ja kruusa ei tähenda veel teed. Kas võin tulevikus selle osa teest, mida ise kasutan, ise korralikuks teha, ehk siis korraliku täite tuua ja ära pinnata või ei tohi, kuna seadsime teele servituudi? Lugupidamisega

Vastus: Piret Pallo, vandeadvokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

Leian, et tee ehitusjääkide eemaldamine/koristamine võiksid siiski kuuluda "tee rajamise" kohustuse alla ning seega peaks nendega seotud kulud kandma valitseva kinnisasja omanik. Äkki on koostatud ka tee ehitamise planeering või tööde kirjeldus, kust saaksite seda täpsemalt kontrollida?

Kui aga valitseva kinnisasja omanik mulda ja kände ära ei korista, siis võiks teeniva kinnisasja omanik need ise lasta ära koristada ning nõuda selle eest valitseva kinnisasja omanikult tasu, sest valitseva kinnisasja omanikul on kohustus kanda tee rajamise kulud.

Valitsuse määruse "Tee seisundinõuded" § 7 sätestab, et kattega tee on tee, mille sõidu- või käiguosa pinna moodustab orgaanilise või mineraalse sideainega töödeldud mineraalmaterjali kiht (asfaltbetoonkate, tsementbetoonkate, mustkate jne), kiviparkett või munakivisillutis.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole kas telefoni teel 7 300 400 või e-posti aadressil: info@lmp.ee.

Lugupidamisega

Piret Pallo
Advokaadibüroo LMP
vandeadvokaat

Tallinn | Tartu | Valga
Tel: 7 300 400
E-post: info@lmp.ee
www.lmp.ee