Asjaõigus


Küsimus: Kuidas saaks kolme peale olevas suvilas oma osa eraldada?14.09.2015

Tere
Meil 3-toaline maamaja (toad erineva suurusega) kolme omaniku peale. Taastasin kõige väiksema toa põranda, sest tegu oli majavammiga, selle kohta on mul vastus eksperdilt. Kõige kohta on mul detailsed videod ja tšekid. Põranda taastamine läheb ca 1000€, sest sai tehtud betoonpõrand, mis on väga kapitaalne, lisaks sai välja vahetatud 2 alumist maja palki. Kõike olen seda teinud oma kulude ja kirjadega.
Kõigepealt küsin, kas majavamm kuulub selliste ohtude hulka, mis ohustavad ühise vara säilimist (nagu näit. katus laseb läbi)? Sellisel juhul on mul täielik õigus nõuda teistelt kaasomanikelt tehtud tööde ja kulutuste hüvitamist.
Lisaks küsin veel kuidas saan ma oma osa 1/3 nö. kaasomandist ära määrata kohtu kaudu? Mõtlen seda, et tuleb ametnik, kes määrab ära konkreetselt minu osa ning arvestab minu poolt tehtud kulutusi hoone säilitamiseks. Kuidas saan sellise isiku kutsuda? Milliseid protseduure pean selleks tegema? Kellega ühendust võtma? Mis see võib ligikaudu maksma minna?

Vastus: Piret Pallo, vandeadvokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

Asjaõigusseaduse (edaspidi AÕS) § 72 lg 4 kohaselt on kaasomanikul õigus teha asja säilitamiseks vajalikke toiminguid teiste kaasomanike nõusolekuta, kuid ta võib teistelt kaasomanikelt nõuda asja säilitamiseks vajalike kulutuste hüvitamist võrdeliselt nende osadega.

Teie poolt väljatoodud kulutuste tegemine majavammi eemaldamiseks võib olla küll vajalik kulutus maja säilitamiseks ning kulutused kuuluksid hüvitamisele nimetatud paragrahvi alusel vastavalt igaühe osale kaasomandist. Kui te ise tegite vastava töö ära ega palganud kedagi seda tööd tegema, siis ei ole teil õigust nõuda tehtud töö eest hüvitist, vaid üksnes tehtud kulutuste hüvitamist.

Vastus teisele küsimusele: Võimalus oleks kaasomandile kasutuskorra seadmine. Vastavalt AÕS § 72 lg 1 kasutavad omanikud kaasomandit ühise kokkuleppe alusel. Kokkulepe võib olla suuline, kirjalik või ka märkena kinnistusraamatusse kantud, kuid kaasomanike õigusjärglaste suhtes kehtib ainult kinnistusraamatusse kantud kasutuskord. Tihti ei ole kinnistu plaanist, paiknemisest või ruumide jaotusest tulenevalt võimalik igale kaasomanikule tagada pinna kasutamist, mis vastab talle kuuluvale mõttelisele osale. AÕS § 72 lg 2 näeb aga ette iga kaasomaniku õiguse tulule, mis vastab tema mõttelisele osale. Olukorras, kus üks kaasomanikest kasutab kinnistust suuremat pinda, on teistel omanikel õigus nõuda kaotatud kasutuseeliste hüvitamist.

Kõige lihtsam ja valutum on hüvitamise kohustuses ja korras kokku leppida kasutuskorra seadmisel. Kuna kaasomanikud ei saa enamuse kokkuleppel jätta ühtegi kaasomanikku tema tahte vastaselt ilma tulust, millele tal vastavalt mõttelisele osale õigus on, peab selline otsus olema konsensuslik. Seega peaksite kasutuskorra kindlaksmääramiseks pöörduma notari poole ning soovituslikult kandma ka vastava märke kinnistusraamatusse.

Teise võimalusena oleks võimalik teil pöörduda kohtusse kaasomandi jagamise hagiga, kus saata nõuda siis kaasomandi jagamist reaalosadeks, sellisel juhul peaks igale osale olema iseseisev juurdepääs. Kui osale pääseb ligi üksnes teise kaasomaniku osa läbides, siis ei ole reaalosadeks jagamine sisuliselt võimalik. Seega on see võimalik üksnes juhul kui see on ehitustehniliselt võimalik ja vastav projekt saab kõik nõutavad load ja kooskõlastused. Selline kaasomandi jagamise viis on üpris keeruline ning teatud juhtudel see üldse võimalik pole.

Kasutuskorra kindlaksmääramisel on teil vajalik tasuda notaritasu ning riigilõiv kinnistusraamatusse kande tegemiseks. Notaritasu arvestatakse vara väärtuse järgi, mistõttu on keeruline teile konkreetset hinda öelda, teadmata kinnistu väärtust. Seega pöörduge notari poole ning tema seletab teile täpselt ära vajalikud toimingud ning notaritasu ja riigilõivu suuruse.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole kas telefoni teel 7 300 400 või e-posti aadressil: info@lmp.ee.

Lugupidamisega

Piret Pallo
Advokaadibüroo LMP
vandeadvokaat

Tallinn | Tartu | Valga
Tel: 7 300 400
E-post: info@lmp.ee
www.lmp.ee