Asjaõigus


Küsimus: Mida teha, kui üks kaasomanik on ilma kooskõlastuseta paigaldanud maja fassaadile õhksoojuspumba?02.10.2015

Tere!
Tegemist on eramuga, mis on kaasomandis. Nüüd üks elanikest (juriidiliselt ühe kaasomaniku abikaasa, elavad lahus) on paigaldanud õhksoojuspumba oma eluruumi. Küsimata teistelt kaasomanikelt, kellele kuulub enamus kogu omandist, mitte mingisugust nõusolekut. Pump on paigaldatud maja tänavapoolsesse külge, muutes/rikkudes seega maja välisilmet ja fassaadi. Tegemist on väga vana majaga, mistõttu on teised kaks kaasomanikku mures maja elektrivoolusüsteemide pärast, sellise suure elektriseadeldise lisandumisel. Millised on antud situatsioonis teiste kaasomanike õigused? Kuidas kaitsta nende huvisid?

Vastus: Piret Pallo, vandeadvokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

AÕS § 72 lg 1 kohaselt valdavad ja kasutavad kaasomanikud ühist asja kokkuleppel. Sama paragrahvi lg 3 kohaselt on kaasomanikul õigus ühist asja kasutada niivõrd, kui see ei takista teiste kaasomanike kaaskasutust. Sama paragrahvi lg 5 täpsustab, et kaasomanikul on õigus nõuda teistelt kaasomanikelt, et kaasomandis oleva asja valdamine ja kasutamine toimuks vastavalt kõigi kaasomanike huvidele. Kaasomanikud peavad üksteise suhtes käituma lähtuvalt hea usu põhimõttest, eelkõige hoiduma teiste kaasomanike õiguste kahjustamisest.

Kaasomanikul on õigus teha asja säilitamiseks vajalikke toiminguid teiste kaasomanike nõusolekuta, kuid ta võib teistelt kaasomanikelt nõuda asja säilitamiseks vajalike kulutuste hüvitamist võrdeliselt nende osadega.

Käesoleval juhul tuleks välja selgitada, kas õhksoojuspump kujutab endast tuleohu allikat. Kui aga arvestada asjaolu, et tegemist on väga vana majaga, siis võib arvata, et sellise maja elektrijuhtmed ei pruugi ka õhksoojuspumba elektritarvet rahuldada. Selles osas tuleks konsulteerida kas Päästeameti ja/või kohaliku omavalitsuse organi ehitusnõunikuga.

Samuti on võimalik, et õhksoojuspumba paigaldamiseks puudus reaalne vajadus (majas elavate isikute soojusvajadus on juba tagatud küttekollete või elektriküttega) ning seetõttu oleks Teil õigus nõuda selle kõrvaldamist Teie kui kaasomaniku õiguste kahjustumise alusel. Antud juhul võiksite esmalt kaaluda kaasomaniku abikaasaga, kes majas elab, läbi rääkida õhksoojuspumba eemaldamiseks tuleohutuse seisukohalt. Kui isik ei ole õhksoojuspumba kõrvaldamisega nõus, siis peaks kaaluma kohtusse pöördumist selle kõrvaldamiseks.

Kui aga tuleohutuse seisukohalt probleemi pole, aga maja välisilme Teid ikkagi häirib, võiksite püüda kokku leppida õhksoojuspumba nihutamiseks mittetänavapoolsele majaküljele või leppida kokku muude meetmete (nt majasiseste kütmisvõimaluste juurde loomine) kasutuselevõtmiseks, et õhksoojuspump kõrvaldada.

Samuti tuleks kaaluda ka kaasomandi kasutamiskorra kindlaksmääramist, et tulevikus selliseid olukordi vältida.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole kas telefoni teel 7 300 400 või e-posti aadressil: info@lmp.ee.

Lugupidamisega

Piret Pallo
Advokaadibüroo LMP
vandeadvokaat

Tallinn | Tartu | Valga
Tel: 7 300 400
E-post: info@lmp.ee
www.lmp.ee