Asjaõigus


Küsimus: Kas üks naabritest võib piiriks olevat kraavi puhastada ja niita?06.10.2015

Tere
Kui kahte kinnistut eraldab ca 3-4 m kraav, mille otstarve on sadevete ärajuhtimine mõlemalt kinnistult, ning nn "piirijoon" õnneks või kahjuks jookseb piki kraavi perve (mitte kraavi keskel), kas siis võib üks naaber (nn poole perve omanik) puhastada seda kraavi setetest ja kraaviperve umbrohust, kui teine kinnistuomanik pole seda vähemalt 10 a jooksul teinud?


Tänan

Vastus: Piret Pallo, vandeadvokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

Asjaõigusseaduse § 151 lg 1 selgitab, et kui kaks kinnisasja on teineteisest eraldatud müüri, heki, kraavi, peenra või muu sellise asjaga, on see naabrite ühiskasutuses, sõltumata asja kuuluvusest.

Sama paragrahvi lg 2 täpsustab, et AÕS § 151 1. lõikes nimetatud asja kasutamine ei tohi olla vastuolus asja otstarbega ega tekitada kahju naabrile.

Sama paragrahvi lg 3 lisab, et kui AÕS § 151 1. lõikes nimetatud asja kasutavad mõlemad naabrid, kannavad nad korrashoiukulud võrdselt. Kui asi on vajalik ühe naabri huvides, ei või seda asja tema nõusolekuta kõrvaldada ega muuta.

Antud juhul võib üks naabritest kraavi setetest ja umbrohust puhastada lähtuvalt sellest, et kraavi otstarve on mõlemalt kinnisasjalt sadevee ärajuhtimine. Kuna eelpoolmainitud kraav on mõeldud mõlema kinnisasja teenimiseks ning mõlemad omanikud peavad selle korrashoiu eest seisma, võib see isik, kes kogu kraavi osas hooldustöid teostas, nõuda teiselt poolelt hoolduskulude hüvitamist võrdsetes osades.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole kas telefoni teel 7 300 400 või e-posti aadressil: info@lmp.ee.

Lugupidamisega

Piret Pallo
Advokaadibüroo LMP
vandeadvokaat

Tallinn | Tartu | Valga
Tel: 7 300 400
E-post: info@lmp.ee
www.lmp.ee