Asjaõigus


Küsimus: Seega, kas on võimalik kinkida kinnisvara (osa sellest), mis on laenu tagatiseks?22.10.2015

Tere!
Suvel soetasime elukaaslasega kinnisvara, mille ainuomanikuks sain mina, kuna kodulaen on minu nimel (pank ei olnud teisiti nõus, kuna elukaaslase nimel on teine kodulaen ja seda teisest pangast, siis elukaaslane ei saanud olla kaastaotleja).
Kuna elukaaslase vahenditest tuli omaosalus, siis sooviksin hea meelega, et vara oleks meie mõlema nimel (kaasomand, nii et kummalegi kuulub 1/2).
Seega, kas on võimalik kinkida kinnisvara (osa sellest), mis on laenu tagatiseks? Kuidas sellisel juhul toimida?
Tänud!

Vastus: Piret Pallo, vandeadvokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

AÕS § 333 kohaselt on hüpoteegiga koormatud kinnisasja omanikul õigus koormatud kinnisasja vallata, kasutada ja käsutada, kui ta sellega ei vähenda koormatud kinnisasja väärtust ega kahjusta hüpoteegipidaja õigusi muul viisil, välja arvatud juhul, kui see toimub korrapärase majandamise tulemusena.

Seega, kinnisasjale seatud hüpoteek ei takista kinnisasja võõrandamist, sh kinkimist. Tavaliselt on laenulepingus aga klausel, mis kohustab teid laenuandjat võõrandamisest teavitama (pöörduge kindlasti ka panga poole). Tehingu tegemiseks tuleb esitada notarile tavaliselt kinnisasja omandamise dokumendid, täpse loetelu ütleb notar. Tehingu tasud olenevad kinnistu väärtusest.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole kas telefoni teel 7 300 400 või e-posti aadressil: info@lmp.ee.

Lugupidamisega

Piret Pallo
Advokaadibüroo LMP
vandeadvokaat

Tallinn | Tartu | Valga
Tel: 7 300 400
E-post: info@lmp.ee
www.lmp.ee