Asjaõigus


Küsimus: Kuidas oma asjad müüdud korterist kätte saada, suuliselt leppisime kokku, et hoiab neid mingi aja, aga nüüd ei anna kätte?23.10.2015

Müüsin oma korteri ära ja leppisin ostjaga suusõnalise kokkuleppe, et kui minu asjad ehk siis mööbel ja minu puud ette jäävad talle, siis helistab ja viin ära, sest kui korteri müüsin, polnud mul kohe neid asju kusagile panna. Nüüd on selline olukord, et tahtsin asjadele järgi minna, polnud nõus uus omanik mulle neid andma, ütles, et minu vara kuulub nüüd talle. Küsingi nüüd, kas mul on kuidagi võimalik oma vara kätte saada, sest notari lepingus müüsin ainult enda korteri?

Vastus: Piret Pallo, vandeadvokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

Antud juhul, ilma korteri ostu-müügilepingut nägemata, on väga raske hinnata Teie õiguslikku positsiooni. On võimalik, et lepingus on vastav punkt selle kohta, et kõik vallasasjad, mis omandi ülemineku hetkel on korteris, kuuluvad lepingu eseme hulka. Sel juhul ei oleks teil õigust mööblit välja nõuda. Käesoleval juhul ei ole teada ka seda, kus täpselt ka küttepuud asuvad. Kui need asuvad nt panipaigas, mis oli ühtlasi ka ostu-müügi lepingu esemeks, ei oleks Teil samuti õigus neid välja nõuda.

Selliste vaidluste ärahoidmiseks on väga oluline, et kõik müügiga seotud olulised kokkulepped kajastuksid müügilepingus, sh täpne lepingu esemeks olevate asjade koosseis. Samuti tuleks lepingus kajastada muud olulised kokkulepped. Näiteks kui müüja peab korterisse jätma teatud esemed (mööbel, tehnika jms), siis tuleks need lepingus loetleda.

Kui lisakokkulepped lepingust välja jäävad ja poolte vahel hiljem vaidlus tekib, on nende sõlmimist väga raske tõendada.
Eelpoolöeldust tulenevalt tuleks küsijal leida tõendeid oma väitele, et küttepuude ja mööbli osas ei ole omandiõigus ostu-müügilepingus üle läinud ning seeläbi saab isik esitada nõude mööbli ja küttepuude osas nende valduse tagasisaamiseks. Selleks peab küsija tõendama, et omand ei ole üle läinud ja küsija on ikka veel mööbli ja puude omanik AÕS § 82 lg-st 1 lähtuvalt. Konkreetse mööbli ja puude osas saaks küsija omandiõigust tõestada nt sel viisil, et küsijal oleks antud asju puudutavad omandiõigust tõendavad dokumendid alles või leida isik(ud), kes antud kokkulepet Teie ja praeguse korteriomaniku vahel kinnitada võiks. Kui olete uue omanikuga ka meili teel suhelnud ja uus omanik on kokkulepet kinnitanud, oleks ka sellest abi omandiõiguse tõestamiseks.

Kui suudate tõestada nende asjade endale kuuluvust, oleks võimalik esitada AÕS § 80 alusel hagi asjade väljanõudmiseks ebaseaduslikust valdusest.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole kas telefoni teel 7 300 400 või e-posti aadressil: info@lmp.ee.

Lugupidamisega

Piret Pallo
Advokaadibüroo LMP
vandeadvokaat

Tallinn | Tartu | Valga
Tel: 7 300 400
E-post: info@lmp.ee
www.lmp.ee