Asjaõigus


Küsimus: Mida teha, kui naaberkinnistute omanikud ei korista oma territooriumit?29.10.2015

Tere!
Oleme tänulikud Teie nõuannete eest, mida teha olukorras, kus meie hoonet ümbritsevad kolm kinnistut, millede omanikud ei korista aastaid oma territooriume? Tuul toob prahi ja sügisel lehed meie territooriumile ja meie kinnistu koristajale kaasneb topeltkoormus. Sellepärast on mitu koristajat oma tööst loobunud.
Mida teha?

Vastus: Piret Pallo, vandeadvokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

Kõigepealt võiks nimetatud kinnistute omanikke tekkinud probleemist teavitada, et kuivanud lehed ja muu prügi tuleb tuulega teise isiku kinnistu territooriumile.

Kui nimetatud kinnistuomanikud sellele ei reageeri ning lahendust läbirääkimiste teel ei saavutata, tuleks pöörduda kohaliku omavalitsuse heakorra-/keskkonna-/järelevalveametniku poole ning teda kujunenud olukorrast teavitada.

Igal kohalikul omavalitsusel on nende territooriumil kehtiv heakorra eeskiri, mis sätestab, et kinnistu omanik on kohustatud hoidma korras oma kinnistut ning koristama seal oleva prügi. Kui seda kohustust on rikutud, on valla- või linna heakorra-/keskkonna-/järelevalveametnikul õigus rikkujat trahvida KOKS § 662 alusel.

Küsija ei ole täpsustanud, millisest prahist jutt käib, kuid kui tegemist on ka muu prahiga kui sügisesed puulehed, vaid nt ka jäätmetega, siis tuleks kohaldamisele ka jäätmehoolduseeskiri ning jäätmeseadus.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole kas telefoni teel 7 300 400 või e-posti aadressil: info@lmp.ee.

Lugupidamisega

Piret Pallo
Advokaadibüroo LMP
vandeadvokaat

Tallinn | Tartu | Valga
Tel: 7 300 400
E-post: info@lmp.ee
www.lmp.ee