Asjaõigus


Küsimus: Kas vanal suvilal peab olema kasutusluba ning/või projekt?25.11.2015

Tere!
Kas suvilal peab olema kasutusluba ning/või projekt? Olen huvitatud ühe vana suvila ära ostmisest (80-ndatel ehitatud) eesmärgiga aastaringseks elamiseks kohandada ning soovin teada, mis dokumente oleks mul õigus praeguselt omanikult küsida? Tegemist on elamumaaga. Kuna plaan on suvila soojustada ja renoveerida, siis ilmselt vajame ka ehitusluba, mis aga omakorda eeldab projekti olemasolu jne.

Tänan ette!

Vastus: Piret Pallo, vandeadvokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

Küsimus puudutab eelkõige ehitusõigust. Kuna käesoleval juhul ei ole küsija suvilat puudutavaid konkreetseid asjaolusid (kui suure ehitisaluse pinnaga tegemist on, milliseid konkreetseid töid plaanitakse teha, kas suvila on 80ndatel õigusliku alusega püstitatud jne) avanud ega täpsustanud, siis võiks küsija tutvuda eelkõige 01.07.2015. a kehtima hakanud ehitusseadustiku ja seadustikule lisatud kahe tabeliga, mis näitavad, millisel juhul on vaja ehitus-, kasutusluba, ehitusprojekti või piisab hoopis ehitus- või kasutusteatisest.

Samuti on tabeli järgi võimalik ka see, et kui ehitusloa saamise nõuet või ehitusteatise esitamise nõuet lisast 1 ei leia, siis sellise ehitise ehitamine on nn vaba ehitustegevus. Vaba ehitustegevus ei tähenda kindlasti, et ehitisele või ehitamisele ettenähtud nõuded võib täitmata jätta. Vastupidi, kõik nõuded peavad olema täidetud ning juhul kui nõudeid ei ole täidetud, on avalikul võimul õigus nõuda ehitise ümbertegemist või lausa lammutamist.

Avalike andmetega on Teil võimalik tutvuda Ehitisregistris. Kui Te soovite ka suvilat puudutavat dokumentatsiooni näha enne tehingu ettevalmistamist/sõlmimist, tuleks sellest omanikule teada anda ning selles osas kokkulepe saavutada.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole kas telefoni teel 7 300 400 või e-posti aadressil: info@lmp.ee.

Lugupidamisega

Piret Pallo
Advokaadibüroo LMP
vandeadvokaat

Tallinn | Tartu | Valga
Tel: 7 300 400
E-post: info@lmp.ee
www.lmp.ee