Asjaõigus


Küsimus: Kas eksabikaasa saab algatada jagamata korteriomandi müüki, kui teisel eksabikaasal on välja kuulutatud pankrot?27.11.2015

Tere!
Kuidas lahendada olukord, kui endised abikaasad omavad ühisvara, kuid üks neist on pankrotis? Kas teine eksabikaasa saab alustada vara (korteriomand, mis kogub võlga) müüki. Sama on omanikuna kirjas pankrotis eksabikaasa. Korteriomandil lasub võlg, mille tasumine käib mõlemale eksabikaasale üle jõu. Ka pole sõlmitud lahusvaralepingut abikaasade vahel.
Ette tänades

Vastus: Piret Pallo, vandeadvokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

Küsija olukorrakirjelduse põhjal võib järeldada, et abielu on lahutatud ja korteriomand kuulub ühisomandisse.

Kui kohus on isikul pankroti välja kuulutanud, siis kogu selle isiku vara loetakse pankrotivaraks (PankrS § 35 lg 1 p 1) ja pankrotis isikul ehk eksabikaasal kaob õigus teha tehinguid seoses pankrotivaraga (PankrS § 35 lg 1 p 3). Pankrotivaraga võib teha tehinguid pankrotihaldur, kui seaduses ei ole sätestatud teisiti (PankrS § 36 lg 1). Võlgniku poolt pärast pankroti väljakuulutamist tehtud pankrotivara hulka kuuluva eseme käsutustehing on tühine (PankrS § 36 lg 2). Sama paragrahvi lg 6 lisab, et füüsilisest isikust võlgnik võib pankrotivara käsutada halduri nõusolekul. Halduri nõusolekuta tehtud käsutustehing on tühine. Järelikult ei saa küsija korteriomandit võõrandada ja seda isegi siis, kui korteri ühisomanik seda teha soovib.

Seega tuleb enne korteriomandi müüki ühisvara jagada. Võimalik, et pankrotihaldur nõuab varsti ise ühisvara jagamist ning seda reguleerib PankrS § 122.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole kas telefoni teel 7 300 400 või e-posti aadressil: info@lmp.ee.

Lugupidamisega

Piret Pallo
Advokaadibüroo LMP
vandeadvokaat

Tallinn | Tartu | Valga
Tel: 7 300 400
E-post: info@lmp.ee
www.lmp.ee