Asjaõigus


Küsimus: Kas kaasomanike lihtkirjalik kasutuskord on ka ametlik või peab see olema ilmtingimata notariaalne?10.03.2016

Tere
Soov on müüa korterit, mis on kaasomandis ja tehtud kasutuskord majaomanikega ise kirjalikult kunagi. Kas selline ise koostatud dokument on ka ametlik või ei? Samas tegime juttu naabritele, et kasutuskorra võiks notariaalselt paika panna aga üks naabritest ei taha sellega nõustuda. Kas selline asi võib jääda müügi puhul takistuseks?

Vastus: Piret Pallo, vandeadvokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

Üldiselt võib kaasomanike vaheline kasutuskorra kokkulepe olla nii lihtkirjalik kui ka notariaalne. Paraku ei oma aga lihtkirjalik kokkulepe tähendust järgmiste omanike suhtes.

Kaasomanikud peaksid võimalusel sõlmima notariaalselt tõestatud kasutuskorra kokkuleppe ning kandma selle märkusena kinnistusraamatusse. Sellisel juhul saab ostja olla kindel, et uuel omanikul on kasutamise osas samad õigused. Ainuüksi lihtkirjaliku kokkuleppe olemasolul, mis uue omaniku suhtes ei kehti, on ostjal raske selgeks teha, milline osa asjast jääb tema valdusesse.

Seetõttu võib notariaalse kokkuleppe puudumine olla tõepoolest müügi puhul takistuseks.

Notariaalse kokkuleppega peavad nõus olema kõik kaasomanikud. Kui ühe omaniku nõusolek puudub, on teistel omanikel AÕS § 72 lg 5 ja TsMS § 613 lg 1 alusel võimalik pöörduda hagita menetluses kohtu poole.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole kas telefoni teel 7 300 400 või e-posti aadressil: info@lmp.ee.

Lugupidamisega

Piret Pallo
Advokaadibüroo LMP
vandeadvokaat

Tallinn | Tartu | Valga
Tel: 7 300 400
E-post: info@lmp.ee
www.lmp.ee